«Беню і мене хочуть чикнути». СБУ підозрює Фірташа і його компанії у привласненні 18 млрд грн. Який бізнес залишився у колись впливового мультимільйонера /Getty Images
Категорія
Найбагатші
Дата

«Беню і мене хочуть чикнути». СБУ підозрює Фірташа і його компанії у привласненні 18 млрд грн. Який бізнес залишився у колись впливового мультимільйонера

Getty Images

Підсанкційний мультимільйонер Дмитро Фірташ, 58, який з 2014-го перебуває у Відні, отримав заочну підозру від СБУ. Правоохоронці підозрюють бізнесмена та ще вісьмох керівників його газових компаній у привласненні 18 млрд грн протягом 2016–2022 років. У чому суть звинувачень та як змінилися статки Фірташа під час війни?  

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

15 травня співробітники Служби безпеки України спільно з Бюро економічної безпеки повідомили про підозру мультимільйонеру Дмитру Фірташу, двом керівникам «Регіональної газової компанії» (РГК), керівнику компанії «Йе Енергія» і п’ятьом очільникам облгазів. У рамках кримінальної справи правоохоронці провели обшуки в офісах компаній та домівках підозрюваних, ідеться у повідомленні СБУ. 

За матеріалами слідства, підозрювані нібито організували схему безоплатного відбору газу з державної газотранспортної системи, чим завдали державі збитків більш як на 18 млрд грн протягом 2016–2022 років.   

П’ятьом з восьми фігурантів, зокрема Фірташу, підозру повідомлено заочно, оскільки вони перебувають за кордоном. «Вирішується питання щодо оголошення їх у міжнародний розшук», – ідеться у повідомленні СБУ. 

З 2014-го Фірташ живе у Відні під підпискою про невиїзд та заставою у €125 млн. У березні 2022-го він програв черговий суд щодо екстрадиції до США. Йому загрожує 50 років увʼязнення у справі про хабарі майже на $18,5 млн під час отримання ліцензії на видобуток титанової руди в Індії.

Getty Images

Заслання не заважає Фірташу керувати українським бізнесом дистанційно. Фото Getty Images

Заслання і санкції не заважають Фірташу керувати українським бізнесом дистанційно. Служба безпеки України опублікувала нібито телефонні розмови Фірташа з Олексієм Тютюнником, який у лютому 2023-го очолив РГК. «Вони хочуть націоналізувати нас, – каже один зі співрозмовників, слова якого СБУ приписує Фірташу. – Кажуть, що Беню [ймовірно, йдеться про Ігоря Коломойського] і мене хочуть чикнути». 

На оприлюднених аудіозаписах нібито Фірташ квапить свого співрозмовника із переказом 120 млн грн з одного рахунку на інший, щоб захистити їх від арешту. Також він хвалить свого співрозмовника за те, що вдалось у реєстрі відновити представника РГК як керівника переданого в управління «Нафтогазу України» Харківміськгазу. «Ось це я люблю, так мені подобається, бл*дь», – каже він. 

Як «Нафтогаз» намагається націоналізувати облгази Фірташа

У травні 2022-го Печерський районний суд арештував і передав в управління АРМА корпоративні права 26 облгазів, серед яких усі облгази РГК. Потім уряд передав ці активи в управління «Нафтогазу України». Причина арешту – 1,5 млрд грн несплати за користування газовими мережами. 

«Нафтогаз» наразі зміг узяти під контроль та змінити керівництво лише у Харківгазі та Дніпрогазі. До кінця 2023-го держкомпанія планує замінити керівництво на всіх облгазах РГК, каже голова держкомпанії Чернишов

Акціонери Дніпрогазу та Харківгазу оскаржують усі рішення щодо націоналізації облгазів, повідомили у пресслужбі РГК. За даними YouСontrol, Дніпрогаз і Харківгаз – хронічно збиткові компанії, які щороку отримують сотні мільйонів збитку. 

Чому тоді РГК бореться за ці активи? Контроль над облгазами дає змогу відносно легко маніпулювати обсягами поставок газу та виробничо-технологічними витратами, за словами ексміністра енергетики у 2019–2020 роках Олексія Оржеля.

Як, за даними слідства, була влаштована ймовірна газова схема

З матеріалів СБУ випливає, що облгази Фірташа купували газ у його ж компанії «Йе Енергія», але отримували лише 30% проплаченого газу. «Надалі фігуранти виводили гроші у тінь через мережу підконтрольних комерційних структур», – ідеться у повідомленні СБУ. 

Щоб покрити утворений дефіцит газу, облгази відбирали його безплатно з газотранспортної системи, що перебуває у власності держави. До 2020-го ГТС управляв «Нафтогаз України» через дочірню компанію «Укртрансгаз», а з 1 січня 2020-го – «Оператор ГТС України».   

Облгази збирали тариф за розподіл з населення, з якого 40–50% мали б витратити на закупівлю газу на власні виробничо-технологічні витрати, але вони цього не робили, а просто відбирали з ГТС і не розраховувалися, каже Сергій Макогон, керівник «Оператора ГТС» у 2019–2022 роках. «Ми постійно писали в різні органи, включаючи НКРЕКП, з вимогою провести перевірку облгазів на предмет цільового використання тарифних коштів», – додає він. 

Зупинити безоплатні поставки газу ні «Оператор ГТС», ні «Нафтогаз» не могли, оскільки це призвело б до відключення споживачів у регіоні облгаза-боржника. «Немає окремої труби на облгаз, яку можна перекрити, – каже Макогон. – Це єдина труба, якою газ іде в населений пункт». 

На кінець 2022-го борг облгазів та облгаззбутів перед «Нафтогазом» – майже 80 млрд грн, за даними керівника держкомпанії Олексія Чернишова. Окремо облгази вині «Оператору ГТС» 16,8 млрд грн за відібраний з труби газ протягом 2020–2022 років. 

Річний виторг облгазів, за оцінкою Макогона, становить близько 20 млрд грн. Облгази РГК до російського вторгнення розподіляли близько 70% газу в країні. Серед них великі оператори, такі як Київоблгаз, Харківгаз, Запоріжгаз, Дніпрогаз. 

Group DF категорично спростовує всі звинувачення, висунуті СБУ та БЕБ проти бізнесів, топменеджерів та акціонера групи Дмитра Фірташа, йдеться у пресрелізі групи.

«Група заявляє про безпідставність та неспроможність висунутих звинувачень, оприлюднених сьогодні у матеріалах СБУ, – йдеться у повідомленні. – Адвокати групи та акціонера відстоюватимуть інтереси бізнесів, персоналу та акціонера в українських та міжнародних судах і доведуть свою правоту».

«Беню і мене хочуть чикнути». СБУ підозрює Фірташа і його компанії у привласненні 18 млрд грн. Який бізнес залишився у колись впливового мультимільйонера /Фото 1

Найбільші втрати Фірташа у газовому та хімічному бізнесах.

Що втратив Фірташ після повномасштабного вторгнення РФ

У рейтингу найбагатших українців Forbes 2021 року Фірташ посідав 25-те місце з оцінкою статків $420 млн. Його бізнес-імперія трималася на двох стовпах – мережі облгазів та хімічному холдингу Ostchem. 

На травень 2023-го Forbes знизив оцінку статків Фірташа у 2,3 раза, до $180 млн. Найбільші втрати – у газовому та хімічному бізнесах. 

В оновленій оцінці не враховано газорозподільний бізнес Фірташа, оскільки корпоративні права цих компаній були відчуженні на користь держави. У 2021-му Forbes оцінював газорозподільний бізнес Фірташа у $113 млн.

Більше половини вартості втратив Ostchem, який у 2021-му оцінювався у $130 млн. Найбільша втрата холдингу – Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» – один із найбільших у Європі виробників аміаку та міндобрив. Завод зруйнований російськими військовими під час боїв за Сєвєродонецьк. 

Інші хімічні підприємства Ostchem – черкаський «Азот» та «Рівнеазот» – у 2022-му скоротили експорт добрив утричі, до 250 000 т. Проте експортні доходи компанії втрималися на рівні 2021‑го завдяки зростанню світових цін на добрива. 

Фірташу також належить 36% InterMediaGroup ($7 млн), до якої входять телеканали НТН, «Enter-фільм», «Мега», «Піксель», К1, К2, Zoom та «Інтер». 45% групи належить ексголові СБУ Валерію Хорошковському, 9% належить нардепу від партії «Платформа за життя та мир» та одному з колишніх лідерів забороненої ОПЗЖ Сергію Льовочкіну. 

Останні роки аудиторія флагманського телеканала групи, «Інтера», невпинно зменшується. У 2017-му «Інтер» мав у загальнонаціональному перегляді частку 9,69%. У січні 2022-го вже 6,36%. Останній раз «Інтер» був першим каналом країни у 2012-му. Відтоді він скотився на шосту позицію. Торік телеканал практично пропустив сезон осінніх телепремʼєр, зазнав скорочень та втратив рекламодавців. «Інтер» серед каналів, які транслюють марафон «Єдині новини»

До кінця 2021-го Фірташ володів «Кримським титаном» – найбільшим виробником діоксиду титану у Східній Європі. У 2021-му Forbes оцінив актив у $44 млн. У грудні 2021-го Фірташ продав завод, розташований в окупованому з 2014-го Криму, «Російському титану». Серед кримських активів у власності Фірташа досі може перебувати Кримський содовий завод.

Серед титанових активів в Україні Фірташу належать Мотронівський та Межиріченський гірничо-збагачувальні комплекси, компанія Valki Ilmenite та 49% акцій Запорізького титано-магнієвого комбінату. Вартість цих активів на травень 2023-го – $18 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні