Категорія
Новини
Дата

Материнська компанія «Київстар» планує інвестувати $1 млрд протягом пʼяти років. На що спрямують кошти

Нідерландська комунікаційна VEON, яка є материнською компанією найбільшого в Україні оператора «Київстар», планує інвестувати $1 млрд в Україну протягом пʼяти років. Про це в інтервʼю Forbes розповів гендиректор VEON Каан Терзіоглу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Раніше компанія вже заявляла про плани інвестувати $600 млн протягом трьох років. «Однак ми повинні почати думати про пʼятирічну перспективу та мінімум $1 млрд інвестицій протягом цього періоду», – сказав Терзіоглу.
  • У першу чергу інвестиції підуть на відновлення базової магістральної мережі, центрів обробки даних, волоконно-оптичної інфраструктури. «Ці речі дадуть нам змогу швидше й ефективніше розгортати 5G і відкриті технології в країні», – сказав він.
  • На питання, коли в Україні може з’явитися 5G від «Київстар», Терзіоглу відповів: «Точний час буде залежати від багатьох факторів, але ми вже почали закладати основу для досліджень і розробок через наші міжнародні партнерства, зосереджені на Open RAN».
  • Також компанія розглядає запуск супутникового звʼязку. «Важливо будувати майбутнє української цифрової інфраструктури з відкритими до зростання технологіями. Не тільки 5G, а й супутниковим зв’язком. Тому ми працюємо з компанією OneWeb у цьому напрямку. Також ми працюємо з Rakuten у сфері відкритих технологій. Ще один наш партнер – Amazon Web Services», – сказав він.

Контекст

У першому кварталі 2023 року «Київстар» збільшила гривневу виручку на 6% (у доларах зменшилася на 17,2%) порівняно з аналогічним періодом 2022-го – до 8,3 млрд грн. Показник EBITDA зріс на 1% у гривні (у доларах зменшився на 21,2%) проти аналогічного минулорічного періоду – до 4,9 млрд грн.

Абонентська база в першому кварталі 2023-го становила 24,3 млн, на 6,7% менше, ніж роком раніше, водночас кількість користувачів 4G за рік збільшилася на 4,2%, або на 600 000, – до 13,3 млн, і проникнення 4G в абонентській базі сягнуло 54,6%.

21 червня стало відомо, що нідерландська телекомунікаційна компанія Veon інвестує $600 млн в інфраструктуру своєї української дочірньої компанії «Київстар». У VEON повідомили, що технічні бригади «Київстар» виконали близько 150 000 ремонтів із моменту вторгнення Росії минулого року, додавши, що 93% мережі перебувають у робочому стані.

Зранку 12 грудня абоненти «Київстару» з усієї України не змогли скористатися послугами мобільного звʼязку та доступом в інтернет через масштабний збій. Причиною технічного збою у роботі оператора стала хакерська атака, повідомили Forbes у пресслужбі компанії. 

Президент «Київстару» Олександр Комаров зазначив, що кібератака була дуже потужною. За його словами, відбулося «проникнення в ІТ-інфраструктуру та її руйнування». Основна мета атаки – максимальне руйнування інтелектуальної інфраструктури оператора, пояснив очільник компанії. 

СБУ 13 грудня повідомила, що відповідальність за атаку на цифрову інфраструктуру мобільного оператора «Київстар» взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань.

20 грудня «Київстар» після масштабного збою відновила усі послуги як в Україні, так і за кордоном, повідомив президент компанії. Він додав, що реальні дані про відтік абонентів «Київстару» до інших мобільних операторів компанія зможе побачити за кілька днів.

21 грудня «Київстар» заявила, що скасовує наступну планову плату за тариф для користувачів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні