Категорія
Новини
Дата

FATF укотре спробує внести Росію до чорного списку

1 хв читання

Міжнародна група з боротьби з відмиванням грошей (FATF) 22 жовтня вкотре розгляне включення Росії до чорного списку, на якому наполягає Україна. Про це пише Politico з посиланням на порядок денний FATF. 

Включення до чорного списку ускладнить доступ країни-агресора до світової фінансової системи, банкам доведеться посилити перевірки всіх повʼязаних із РФ транзакцій.

Новий номер Forbes Ukraine: 202 найбільші приватні компанії та 303 ефективних СЕО. Оформлюйте передзамовлення та будьте першими, хто отримає два журнали за ціною одного! 

Деталі

  • Росія використовує Telegram і криптовалюти для фінансування тероризму, підтримує тісне фінансове і військове співробітництво з КНДР та Іраном, внесеними до чорного списку, йдеться у матеріалах, підготовлених до засідання FATF.
  • Автори правки звертають увагу на фінансування Росією приватних військових формувань, відмивання грошей, отриманих від продажу товарів, викрадених під час вторгнення в Україну.

Контекст

FATF – це асоціація 39 країн із протидії відмиванню брудних грошей і фінансуванню тероризму, до якої входять США, Німеччина, Китай, а також Росія. Асоціація здійснює оцінки відповідності національних систем цим стандартам. Її заснували в 1989 році, штаб-квартира розміщена в місті Парижі. Пленарне засідання FATF, під час якого приймаються рішення, проводиться тричі на рік.

24 лютого 2023 року FATF безстроково зупинила членство РФ. Членство у FATF дає змогу відслідковувати походження коштів під час здійснення платежів між країнами. Якщо країну виключають із FATF, це фактично позбавляє її можливості регулювати ринок грошових потоків.

Україна неодноразово закликала групу внести РФ до чорного списку, але щоразу FATF відмовляла. Востаннє це відбулося на засіданні у липні цього року. Водночас FATF ухвалила заяву, в якій наголосила на необхідності жорсткого застосування цільових фінансових санкцій проти Північної Кореї та припинення будь-яких кореспондентських відносин із банками КНДР.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд