Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» зазнав масштабної кібератаки, «Укртрансбезпека» повідомила про збій системи «Шлях». Що відомо

Через масштабну кібератаку на один із дата-центрів, який використовують компанії ГК «Нафтогаз України» та «Газмережі», наразі вебсайти підприємств та кол-центр не працюють, повідомляє пресслужба. Водночас в «Укртрансбезпеці» та «Укрпошті» кажуть про технічний збій.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Зафіксовано масштабну кібератаку на один із дата-центрів, який використовують наші компанії», – сказано у повідомленні.
  • Про строки відновлення сервісів «Нафтогаз» обіцяє повідомити додатково.
  • Також наразі відсутній доступ до системи «Шлях» та офіційного сайту «Укртрансбезпеки» через технічний збій роботи дата-центру.
  • «Укртрансбезпека» заявила, що технічний відділ вже вирішує проблему і система відновить роботу в найближчий час.
  • Пресслужба «Укрпошти» також повідомила про «значний технічний збій» у IT-системах. «Наші спеціалісти активно працюють над усуненням проблеми та відновленням повноцінної роботи, але це може зайняти деякий час», – йдеться у повідомленні.
  • У відділеннях «Укрпошти» зараз є можливість видавати посилки та приймати платежі. Надання інших послуг відновиться згодом.
  • Про тимчасові проблеми з продажем квитків через чат-бот та термінали «Укрзалізниці» через хакерську атаку на сервери, повідомила Київська кільцева електричка.

Контекст

12 грудня абоненти «Київстару» з усієї України не змогли скористатися послугами мобільного звʼязку та доступом до інтернету через масштабний збій. Причиною технічного збою у роботі оператора стала хакерська атака. 

СБУ 13 грудня повідомила, що відповідальність за атаку на цифрову інфраструктуру мобільного оператора «Київстар» взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань.

20 грудня «Київстар» після масштабного збою відновив усі послуги як в Україні, так і за кордоном, повідомив президент компанії. Він додав, що реальні дані про відтік абонентів «Київстару» до інших мобільних операторів компанія зможе побачити за кілька днів.

Голова департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк сказав в інтервʼю Reuters, що російські хакери перебували у системі «Київстар» щонайменше з травня 2023 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні