Категорія
Новини
Дата

Прибуток «Укрнафти» за пів року 2023-го сягнув 13 млрд грн – Офіс президента

За керівництва Сергія Корецького прибуток «Укрнафти» за пів року 2023-го сягнув 13 млрд грн, розповів заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма в інтерв’ю Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Держава після завершення війни обійдеться із «Укрнафтою» відповідно до законодавства, каже Шурма. Один із варіантів – компенсація власникам частини акцій із врахуванням оцінки компанії. Така оцінка була зроблена на момент вилучення компанії, додав посадовець.
  • «У нас є розуміння, як діяти відповідно до законодавства, щоб не було втрат для держави», – сказав Шурма.
  • «Укрнафта» за пів року 2023-го отримала прибуток 13 млрд грн, за даними Шурми.

Контекст

Останні 20 років «Укрнафта» перебувала під контролем групи «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. У листопаді 2022-го держава провела велике відчуження: пʼять великих промислових підприємств «Укрнафта», «Укртатнафта», «Мотор Січ», «АвтоКрАЗ» та «Запоріжтрансформатор» примусово були переведені в державну власність. Держава скористалася можливістю вилучати приватну власність під час воєнного стану.

Причина відчуження великих промислових підприємств на користь держави під час війни – ризики для національної безпеки, які створювали ці компанії. Про це заявив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Сергій Корецький очолив «Укрнафту» і «Укртатнафту» за кілька днів після відчуження. Він отримав компанію у не найкращому стані.

2019-й «Укрнафта» закінчила зі збитком в 4,3 млрд грн, 2020-й – з прибутком у 4,3 млрд грн, прибуток за перше півріччя 2021 року – 1,58 млрд грн. На кінець 2022-го року «Укрнафта» накопичила борг перед державою 4,5 млрд грн, за даними Корецького.

У січні 2023-го Корецький розповів Forbes, як планує відроджувати спадок Коломойського – розірвати стосунки з компаніями з неформальної групи «Приват» Ігоря Коломойського, придбати власні бензовози на тендерах, розвивати непаливні продажі. Кабмін у травні затвердив фінплан «Укрнафти» з 12 млрд грн чистого прибутку і 9 млрд грн інвестицій.

У серпні уряд передав в управління «Укрнафті» три арештовані компанії, які належали російській «Татнафті». Агентство з розшуку та менеджменту активів запропонувало передати мережу АЗС Glusco в управління АТ «Укрнафта».

Протягом перших чотирьох місяців 2023 року «Укрнафта» заробила близько 7 млрд грн чистого прибутку, повідомив голова компанії Сергій Корецький на Львівській антикризовій нафтогазовій конференції 26 травня. У пресслужбі повідомляли, що «Укрнафта» перерахувала 1,187 млрд грн податку на прибуток за перший квартал 2023-го, а за другий – понад 2 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні