Категорія
Новини
Дата

Україна отримає 500 генераторів із запасів ЄС для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС

Європейський союз надає Україні 500 електрогенераторів зі своїх резервів для подолання наслідків підриву Росією Каховської ГЕС. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Єврокомісії від 27 червня.

Ключові факти

  • «У межах нашого екстреного реагування на цю катастрофу ми мобілізуємо наші стратегічні резерви rescEU, розміщені в Польщі, для доставки 500 електрогенераторів в Україну», – повідомив єврокомісар з управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич.
  • Генератори мають потужність від 12,5 кВА до 1100 кВА, загальна вартість €16 млн.
  • Їх планують використовувати у відновленні роботи критичної інфраструктури в постраждалих районах, зокрема, йдеться про водонасосні та каналізаційні станції.  

Контекст

Після підриву окупантами Каховської греблі багато населених пунктів на півдні України залишилися без доступу до води, електрики та житла.

Також підрив Каховської ГЕС – це втрата 335 МВт потужностей відновлюваної енергетики. Це 5% від українських потужностей гідроенергетики (7530 МВт), підрахували в Центрі економічної стратегії.

За розрахунками інвесткомпанії ICU, сукупні втрати підриву РФ дамби Каховської ГЕС для економіки у довгостроковій перспективі із урахуванням втрати виробничого та природного потенціалів можуть перевищити $10 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні