Категорія
Новини
Дата

Україна отримала €2 млрд макрофіну від ЄС. В Єврокомісії обіцяють «ще більше» до кінця року

Україна отримала від Євросоюзу черговий транш у розмірі €2 млрд, він спрямований на підтримку економічної стабільності України, повідомив прем'єр Денис Шмигаль. Додатковий фінансовий ресурс допоможе покрити нагальні бюджетні видатки, зокрема у соціальній і гуманітарній сферах. У Брюсселі обіцяють ще більше допомоги до кінця року.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «€2 млрд макрофінансової допомоги надійшли до України від ЄС… Ці кошти є першою частиною пакету в розмірі €5 млрд», – додав голова уряду.
  • За словами Шмигаля, загалом цьогоріч Україна отримала від ЄС €4,2 млрд макрофінансової допомоги, які «суттєво допомогли зміцнити економічний фронт держави й вистояти в боротьбі з агресором».
  • Премʼєр додав, що Україна разом із партнерами працює далі над новими фінансовими програмами на наступний рік.
  • Президент Володимир Зеленський подякував Європейському Союзу за надання Україні €2 млрд макрофінансової допомоги та висловив очікування на невідкладну реалізацію програми на загальну суму €9 млрд.
  • Україна продовжить отримувати нові транші макрофінансової допомоги від ЄС, прокоментувала подію президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. «Ще більше буде надано до кінця року», – написала вона у твіттері.

Контекст

Брюссель виплатив €1 млрд із €9 млрд, обіцяних у травні. У вересні він погодився надати ще €5 млрд, але ще не виплатив кошти. Він сподівається виплатити €3 млрд, що залишилися, до кінця року.

Це на додаток до кредиту ЄС у розмірі €1,2 млрд, наданого раніше цього року, що еквівалентно третинам щомісячних потреб уряду України у зовнішньому фінансуванні.

У липні Європейський Союз схвалив черговий транш у розмірі €500 млн на посилення підтримки Збройних сил України в захисті від російської агресії, йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Наприкінці вересня стало відомо, що США вимагають від ЄС прискорити фінансову допомогу Україні. Вашингтон часто контактував з Європейською комісією та державами-членами ЄС щодо необхідності «оперативно надати обіцяну економічну допомогу Україні», сказала одна із офіційних осіб США, додавши: «Ми повторюємо наш заклик до всіх партнерів України якнайшвидше надати обіцяну допомогу Україні, збільшити свої зобовʼязання та віддавати перевагу допомоги у вигляді грантів, а не кредитів».

Вчора Європейський Союз офіційно затвердив виділення Україні ще одного транша, шостого за рахунком, у розмірі €500 млн для підвищення стійкості Збройних сил. Окрім цього, Рада ЄС погодилася створити Місію військової допомоги на підтримку України (EUMAM Ukraine).

Вчора стало відомо, що вже сьогодні Європейський союз надасть Україні €2 млрд. Цей транш є частиною макрофінансової допомоги на загальну суму €9 млрд, яку ЄС вперше оголосив ще у травні. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні