Категорія
Новини
Дата

Україна втратила $118 млрд від тимчасової окупації Криму – Шмигаль

1 хв читання

Орієнтовні втрати України від тимчасової окупації Криму за вісім років становлять близько $118 млрд. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час другого саміту Кримської платформи, передає «Укрінформ».

Ключові факти

  • «Вісім років минуло з часу окупації Криму, за цей час росія перетворила півострів на величезну військову базу. Наразі орієнтовні втрати України від тимчасової окупації в Криму становлять близько $118 млрд», – сказав Шмигаль.
  • Премʼєр додав, що після деокупації Криму його розвиток стане частиною великого плану відновлення України.

Контекст

Український уряд 4 липня у швейцарському Лугано представив план відбудови України United 24, над яким останні два місяці Кабмін та Офіс президента працювали у рамках Національної ради відновлення. План являє собою набір документів, які описуть майже всі ключові сфери та галузі української економіки. Орієнтовна вартість його втілення – $750 млрд до 2032 року.

Європейський інвестиційний банк на конференції з відновлення України запропонував створити новий інструмент – трастовий фонд ЄС – Україна Gateway (GTF). Ідеться про додатковий інструмент для відновлення критичної інфраструктури в Україні. «За допомогою трастового фонду ЄІБ сподівається надати допомогу в тих напрямах, де це найнеобхідніше», – сказала віцепрезидентка банку Тереза Червінська.

Обсяг прямих збитків економіки України від війни внаслідок пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури збільшився до $108,3 млрд, або 2,9 трлн грн, підрахував KSE Institute. На другому місці – інфраструктура – $31,6 млрд, завдані підприємствам та промисловості збитки оцінюються у $8,8 млрд. 

За оцінками команди KSE Institute, загальна сума потреб у відновленні зруйнованих активів становить $185 млрд або майже 5,4 трлн грн.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні