Категорія
Новини
Дата

Україна втратила $118 млрд від тимчасової окупації Криму – Шмигаль

Орієнтовні втрати України від тимчасової окупації Криму за вісім років становлять близько $118 млрд. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час другого саміту Кримської платформи, передає «Укрінформ».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Вісім років минуло з часу окупації Криму, за цей час росія перетворила півострів на величезну військову базу. Наразі орієнтовні втрати України від тимчасової окупації в Криму становлять близько $118 млрд», – сказав Шмигаль.
  • Премʼєр додав, що після деокупації Криму його розвиток стане частиною великого плану відновлення України.

Контекст

Український уряд 4 липня у швейцарському Лугано представив план відбудови України United 24, над яким останні два місяці Кабмін та Офіс президента працювали у рамках Національної ради відновлення. План являє собою набір документів, які описуть майже всі ключові сфери та галузі української економіки. Орієнтовна вартість його втілення – $750 млрд до 2032 року.

Європейський інвестиційний банк на конференції з відновлення України запропонував створити новий інструмент – трастовий фонд ЄС – Україна Gateway (GTF). Ідеться про додатковий інструмент для відновлення критичної інфраструктури в Україні. «За допомогою трастового фонду ЄІБ сподівається надати допомогу в тих напрямах, де це найнеобхідніше», – сказала віцепрезидентка банку Тереза Червінська.

Обсяг прямих збитків економіки України від війни внаслідок пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури збільшився до $108,3 млрд, або 2,9 трлн грн, підрахував KSE Institute. На другому місці – інфраструктура – $31,6 млрд, завдані підприємствам та промисловості збитки оцінюються у $8,8 млрд. 

За оцінками команди KSE Institute, загальна сума потреб у відновленні зруйнованих активів становить $185 млрд або майже 5,4 трлн грн.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні