В Україні через похолодання зростає споживання електрики, в енергосистемі дефіцит – «Укренерго» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

В Україні через похолодання зростає споживання електрики, в енергосистемі дефіцит – «Укренерго»

Getty Images

У середу, 17 січня, станом на 9:10 споживання електроенергії на 4% перевищує відповідний показник вівторка через відчутне похолодання, повідомляє «Укренерго». Диспетчерський центр попереджає про наявність протягом дня дефіциту в енергосистемі близько 5%.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Виникнення дефіциту електроенергії означає, що коли через похолодання споживання стрімко зростає, електростанціям важко так само швидко збільшити її виробництво. 
  • Тож, в період з 8:00 до 20:00, українців просять споживати електроенергію ощадливо, зокрема, свідомо використовувати потужні електроприлади, такі як обігрівачі та кондиціонери, відповідно зменшиться навантаження на електростанції.
  • «Наразі електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання споживачів», – повідомили у НЕК. 
  • Водночас ресурси електростанцій обмежені, на деяких ще тривають ремонти, а ресурси гідроелектростанцій не можуть використовуватись безперервно, необхідний час для їх поповнення.
  • Імпорт електроенергії здійснюється зі Словаччини, Румунії та Молдови. Загальний обсяг імпорту складає 3 764 МВт*год з максимальною потужністю в окремі години до 626 МВт. Експорт сьогодні не здійснюється.

Контекст

Україна входить у цю зиму відновленою і готовою до атак та терору, який був минулої зими, заявив на форумі «Енергія бізнесу» від Forbes Денис Шмигаль. Він назвав шість чинників, які забезпечують стабільність енергосистеми: Україна отримала кращу систему ППО; у Росії поменшало ракет; проведено ремонтну кампанію; захист енергооб’єктів; робота з міжнародними партнерами; достатня кількість енергоресурсів.

В українській енергосистемі не буде колапсу, навіть якщо ворог скористається періодом похолодання для нових масованих атак на енергетичні об’єкти, сказав очільник НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону. За його словами, низькі температури – це випробування для будь-якої енергосистеми. І для того, щоб пройти цей складний період без відключень, потрібно виконати дві умови: залучити до роботи всі енергоблоки електростанцій, які зараз перебувають в поточних ремонтах, та в повному обсязі використати 1700 МВт технічної можливості імпорту, яку «Укренерго» відкрило наприкінці минулого року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні