ВВП у $1 трлн за десять років та ставка на підприємців. Уряд планує представити нову економічну модель /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ВВП у $1 трлн за десять років та ставка на підприємців. Уряд планує представити нову економічну модель

1 хв читання

Getty Images

Україні необхідна нова економічна модель, яка дозволить збільшити ВВП за десять років до $1 трлн, повідомив прем'єрміністр Денис Шмигаль на засіданні уряду. За його словами, Міністерство економіки представить комплексну стратегію нової економіки України. 

Ключові факти

  • За його словами, провідну роль у цій економічній моделі відіграватимуть приватний капітал та підприємці.
  • Шмигаль додав, що роль держави в економіці буде кардинально зменшена, буде продовжена приватизація та завершена реформа корпоративного управління, проведена радикальна дерегуляція, оцифровані всі послуги та сервіси для бізнесу.
  • Премʼєр повідомив, що Україна робитиме ставку на переробку. «Не експорт сировини, а експорт готової продукції. Включення України у європейські та глобальні ланцюги виробництва», – сказав він.
  • Він також зазначив, що в пріоритетах уряду забезпечити: надання всіх послуг для людей та бізнесу онлайн, компактний державний апарат і створення Центру уряду.

Контекст

Реальний ВВП України за 2022 рік впав на 29,1%, свідчить оперативна оцінка Державної служби статистики. За підсумками 2021-го економіка України зросла на 3,4%. Падіння ВВП у першому кварталі сягнуло 14,9%, у другому – 36,9%, у третьому – 30,6%, у четвертому – 31,4%. Загалом за 2022 рік реальний ВВП України впав на 29,1%.

Номінальний ВВП України за 2022 рік досяг 5,19 трлн грн. 

У травні Спілка українських підприємців (СУП) представила програму розвитку економіки «Десять по десять», яка передбачає зростання ВВП від 10% на рік, йдеться у заяві підприємців, яку оприлюднив співзасновник UBC Group Ігор Гуменний. В СУП зазначили, що для досягнення цього показника Україні необхідно створити найкращі умови для ведення бізнесу в Європі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні