Категорія
Новини
Дата

Японія надасть Україні $400 млн грантової допомоги на відновлення

Японія виділяє $400 млн на закупівлю обладнання та послуг, необхідних для відбудови української критичної інфраструктури, повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Кошти будуть виділені в рамках Програми екстреного відновлення, направленого на критичну інфраструктуру. За ці гроші планується закупити обладнання та послуги, необхідні для відбудови», – йдеться у повідомленні.
  • Рішення про виділення грошей буде найближчим часом фіналізовано укладенням відповідної грантової угоди з Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA). Агентство координує офіційну допомогу уряду Японії іншим державам.
  • Також уряд Японії виділить $70 млн грантової підтримки на відновлення України через механізм Програми розвитку ООН.
  • За словами Кубракова, тільки з початку цього року Україна та Японія домовились про виділення на потреби відновлення України понад $650 млн.
  • «Завдяки цим коштам ми отримуємо можливість оперативно відновлювати критичну інфраструктуру, покращувати економічну ситуацію в громадах та створювати умови для повернення українців додому», – додав віцепрем’єр.

Контекст

Світовий банк оголосив про новий проєкт вартістю $50 млн, спрямований на ремонт і відновлення транспортної інфраструктури України. Незабаром очікується надходження додаткового фінансування до $535 млн, йдеться у повідомленні банку. Проєкт допоможе відбудувати основні мости і залізниці для відновлення звʼязку між населеними пунктами, зазначають у Світовому банку. Він також покращить транспортний звʼязок у західному напрямку та знизить негативні наслідки порушення судноплавства в Чорному морі.

За оцінками Світового банку, понад 2100 сіл, 51 мале та 35 великих, які були деокуповані, стикаються з проблемою порушення транспортних шляхів через війну. Транспортна мережа України зазнала значних прямих збитків, які становлять понад $29,9 млрд. Економічна ж шкода від порушення роботи транспорту додатково становить $26,1 млрд станом на 1 червня 2022 року.

Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Про це пише Bloomberg з посиланням на розрахунки банку на основі збитків, завданих протягом року війни. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

29 березня до державного бюджету України надійшли грантові кошти у розмірі $1,25 млрд від США, йдеться у повідомленні Міністерства фінансів. Грант спрямують на часткове відшкодування видатків держбюджету, зокрема, на пенсійні виплати, підтримку окремих програм державної соціальної допомоги (допомоги для ВПО), забезпечення оплати праці працівників державних органів, співробітників ДСНС та працівників ЗВО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні