Уряд схвалив залучення гранту від США та партнерів на $2,7 млрд
Категорія
Новини
Дата

Уряд схвалив залучення гранту від США та партнерів на $2,7 млрд

Кабінет міністрів схвалив залучення другого гранту від США у $2,5 млрд через проєкт Міжнародного банку реконструкції та розвитку і Міжнародної асоціації розвитку, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Додаткові $150 млн нададуть інші партнери. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами голови уряду, сьогодні було ухвалено розпорядження для отримання цьогоріч другого гранту від США на $2,5 млрд. Кошти надійдуть через проєкт МБРР, а також Міжнародної асоціації розвитку. Ще $150 млн нададуть інші партнери. 
  • «Це дозволить залучити вже другий цього року транш у розмірі $2,66 млрд», – сказав Шмигаль.
  • У Міністерстві фінансів повідомили, що залучені кошти буде спрямовано на відшкодування витрат держбюджету для забезпечення нагальних соціальних витрат.
  • Зокрема, йдеться про пенсійні виплати, підтримку окремих програм соціальної допомоги (допомога малозабезпеченим сім’ям, дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства, виплати ВПО, субсидії для оплати житлово-комунальних послуг; допомога у зв’язку із вагітністю і пологами, при народженні дитини, при усиновленні, допомога на дітей одиноким матерям), а також оплату відповідним працівникам державних органів, працівникам сфери освіти, виплати працівникам ДСНС та на оплату медичних послуг за програмою медгарантій.

Контекст

30 червня 2022 року до державного бюджету України надійшов ґрант від США на $1,3 млрд, йдеться у повідомленні Мінфіну. Кошти отримані у межах пакету фінансування бюджету у $7,5 млрд, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль у Twitter. Кошти були надані з Цільового фонду багатьох донорів Світового банку в рамках додаткового фінансування проєкту «Підтримки державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні».

Цільовий фонд створено Міжнародним банком реконструкції та розвитку і Міжнародною асоціацією розвитку, внески до якого надійшли від Данії, Ісландії, Латвії, Литви, Великої Британії, Норвегії, Австрії та США.

Загалом після початку повномасштабного вторгнення РФ Україна отримала від США вже $12 млрд у формі грантів. Так, Сполучені Штати є найбільшим донором прямої бюджетної допомоги серед усіх країн-партнерів у 2022 році.

Напередодні у Конгресі США оприлюднили законопроєкт про державне фінансування на 2023 рік, загальна сума якого становить $1,7 трлн. Документ передбачає майже $45 млрд Україні й союзникам по НАТО.

20 грудня до держбюджету України надійшли грантові кошти в обсязі $2 млрд з Цільового фонду Світового банку. Це вже другий транш із гранту загальним обсягом $4,5 млрд, повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

10 лютого Кабінет міністрів затвердив залучення гранту від Сполучених Штатів у розмірі $6 млрд. Кошти спрямують на соціальні програми, освіту та медицину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні