Категорія
Новини
Дата

Заощадить $160 млрд для пів сотні країн. У мінфіні США пояснили, для чого потрібні обмеження цін на російську нафту

План країн «Великої сімки» (G7) з обмеження цін на нафту, що експортується з Росії, може забезпечити щорічну економію в розмірі $160 млрд для 50 найбільших ринків, що розвиваються, згідно із підрахунками міністерства фінансів США. Вашингтон наполягає на тому, що схема, яку він відстоює, стримуватиме витрати на енергоносії в усьому світі, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Аналіз був розроблений напередодні щорічних нарад МВФ і Світового банку, на яких питання високих витрат на енергію, спричинених вторгненням Росії в Україну, займуть центральне місце як один з найважчих тягарів для світової економіки.
  •  Водночас картель виробників нафти ОПЕК+ планує нові скорочення поставок на своєму засіданні цього тижня.
  • Минулого місяця G7 схвалила плани обмеження цін на закупівлю російської нафти з метою скорочення доходів Кремля для ведення війни в Україні. Починаючи з грудня, це дозволить західним компаніям обслуговувати і страхувати російські нафтові вантажі по всьому світу, звільняючи їх від ембарго ЄС та інших західних країн, поки продаж здійснюється нижче встановленої межі.
  • Західні союзники ще мають домовитися про рівень, на якому буде встановлено межу. Воллі Адейемо, заступник міністра фінансів, заявив минулого тижня CNBC, що він буде вищим за собівартість видобутку в Росії, щоб покарати Москву, при цьому не спонукаючи російські нафтові компанії скорочувати постачання.
  • Однак на нафтовому ринку все ще існують сумніви і невпевненість у тому, наскільки спрацює на практиці один із самих новаторських експериментів із розробки міжнародної економічної політики, як він вплине на ринок і як відреагує Росія.
  • У дослідженні мінфіну США, яке, як очікується, буде представлено партнерам у найближчі тижні, порівнюється вплив на світовий нафтовий ринок чинного плану обмеження цін на російську нафту зі сценарієм, за якого ембарго діяло без винятків для постачання за обмеженою ціною. Казначейство відмовилося зазначити, який саме рівень цін дозволить заощадити $160 млрд.
  • «Хоча існує значна невизначеність, аналіз Міністерства фінансів показує, що в сукупності обмеження цін може заощадити 50 найбільшим країнам з ринком, що формується, і країнам з низьким рівнем доходу близько $160 млрд на рік на витратах на імпорт нафти», – каже джерело..
  • «Це означає, що країни мають значний стимул для отримання вигоди від обмеження цін, включаючи таких покупців, як Китай та Індія, і що всі країни з ринком, що формуються, є нетто-імпортерами нафти, виграють від нижчих цін на нафту», – додав чиновник.

Контекст

2 вересня країни G7 домовились про обмеження цін на російську нафту. План G7 дозволить покупцям російської нафти за обмеженою ціною продовжувати отримувати найважливіші послуги, такі як фінансування та страхування танкерів.

План закликає країни-учасниці відмовитися від послуг, у яких домінує Захід, включаючи страхування, фінанси, брокерські послуги та навігацію для нафтових вантажів за ціною, вищою за встановлену межу. 

Мінфін США попередив сервісні компанії про потенційне ухилення чи шахрайство з боку покупців російської нафти. Це можуть бути шахрайські схеми із доставкою, відмова надати запитану інформацію про ціну або надмірно висока вартість послуг.

Заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо заявив 9 вересня, що ті, хто фальсифікує документацію або іншим чином приховує справжнє походження або ціну російської нафти, відповідатимуть за внутрішнім законодавством тих країн, які застосовують обмеження цін.

Водночас компанія ClearView Energy Partners із Вашингтона заявила, що офіційні особи говорять про ціни на нафту в діапазоні від $40 до $60 за барель. 

Після рішення країн віцепремʼєр РФ Олександр Новак заявив, що Росія повністю припинить постачання нафти та нафтопродуктів країнам, які запровадять граничну ціну на російську нафту.

Викопне паливо продовжує поповнювати бюджет Росії через високі ціни. Росія заробила €158 млрд доходу від експорту енергоносіїв за перші шість місяців війни, 54% цього обсягу імпортував ЄС на суму близько €85 млрд, йдеться у звіті фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні