Категорія
Новини
Дата

Зеленський створив чотири військові адміністрації в Херсонській області

Президент України Володимир Зеленський постановив створити на Херсонщині чотири військові адміністрації. Відповідний указ №760/2022 оприлюднено на сайті Офісу президента.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, створюються Долматівська сільська та Голопристанська міська військові адміністрації Скадовського району Херсонської області, а також Каховська міська та Хрестівська сільська військові адміністрації Каховського району Херсонської області.
  • Генштабу та Херсонській ОДА доручено здійснити заходи, повʼязані з утворенням військових адміністрацій.
  • Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Контекст

30 вересня російський диктатор Путін виступив перед Федеральними зборами та підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Путін також закликав Україну припинити воєнні дії та «сісти за стіл переговорів».

4 жовтня Зеленський визнав нікчемними укази Путіна щодо захоплених Росією територій України.

На тлі українського контрнаступу окупаційна влада Херсонщини планувала перемістити близько 50 000–60 000 осіб. Нещодавно ставленик Кремля в області Сальдо повідомив, що ситуація «загострюється», тож приблизно 10 000 людей на день будуть переміщені, і «деякі регіони Росії готуються прийняти людей». Російська окупаційна влада теж залишає Херсон, повідомляло Bloomberg.

За даними Reuters, російські сили на Херсонщині за останні кілька тижнів були відкинуті на 20–30 км і ризикують бути затиснутими до берега річки Дніпро.

Спецслужби Великої Британії вважають, що влада Росії серйозно розглядає масштабне відведення військ на Херсонщині, але пошкоджені мости через Дніпро ускладнюють це завдання.

Окупанти ще у квітні замінували Каховську ГЕС, а восени почали проводити роботи з мінування шлюзів та опор: вони передбачають швидке звільнення Україною правобережної частини Херсонської області та готують серію терактів на цій території, повідомляє Головне управління розвідки.

США і НАТО припускають, що Україна може розпочати переговори з РФ з позиції сили після того, як українська армія звільнить Херсон, пише італійська La Repubblica. Вашингтон нібито передав таке повідомлення Брюсселю і вселяє цю думку Києву.

Сьогодні командувач Обʼєднаного угруповання військ у вторгненні Росії в Україну Сергій Суровікін доповів міністру оборони РФ Сергію Шойгу про необхідність виведення військ з правого берега Дніпра, відповідно, залишити Херсон.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні