Категорія
Гроші
Дата

Бути готовими до будь-яких умов цієї зими. Як отримати фінансування на енергообладнання? Розповідає міністерка економіки Юлія Свириденко

5 хв читання

енергообладнання світло зима /пресслужба Мінекономіки

Юлія Свириденко, перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки України Фото пресслужба Мінекономіки

Скільки допомоги та кому готовий надати уряд для підсилення енергонезалежності? На форумі Forbes «Енергія бізнесу 2024» міністерка економіки Юлія Свириденко розповіла про основні державні програми підтримки.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Україна втратила половину своїх енергетичних потужностей унаслідок російських атак на енергосистему. Ми змогли відновити частину втраченого, але попереду ще чимало роботи. Активне впровадження заходів з енергоефективності зробить наші громади та бізнеси більш енергонезалежними й готовими до будь-яких умов цієї зими

Та не всі мають можливість самостійно забезпечити себе необхідними ресурсами. Тому були запроваджені програми розвитку енергетики для домогосподарств, бізнесу та муніципалітетів. Банки вже надали 2 млрд грн кредитів, погоджено заявок на кредитування на 8 млрд грн. 

Фінансування для МСБ

Для малого і середнього бізнесу (МСБ) уряд розширив програму «Доступні кредити 5-7-9» на придбання електрогенераторів, джерел безперебійного живлення, сонячних та газопоршневих електростанцій, електрогенераційного газового обладнання та іншого устаткування. 

Умови такі ж, як і зазвичай для кредитної програми «5-7-9»: можна отримати до 150 млн грн із процентною ставкою 5–9% та строком кредитування до 10 років. Для прифронтових територій процентна ставка 1% річних на перші два роки кредитування, а згодом 5% річних.

МСБ може скористатися цією програмою для підвищення енергоефективності, придбання обладнання зеленої енергетики та накопичення електроенергії. Подати заявку на участь у програмі можна через банки, які є партнерами Фонду розвитку підприємництва за стандартною для програми «5-7-9» процедурою. 

Наприклад, Ощадбанк вже видав кредит на 28,7 млн грн підприємству на Київщині на встановлення газопоршневої електроустановки потужністю 2,5 МВт.  

Програма доступна й для державних та комунальних підприємств. Укрексімбанк надав фінансування КП «Луцькводоканал» на майже 18 млн грн терміном на п’ять років на придбання сонячних панелей, щоб додатково генерувати 19 млн КВт/год енергії. 

Якщо є потреба у фінансуванні у понад 150 млн грн, то 20 найбільших банків підписали меморандум і надають такі позики в першочерговому порядку. Процентна ставка на рівні 13,5% протягом першого року, а з другого року застосовується плаваюча ставка, не більше ніж UIRD12M + 3%. 

Кредити для ОСББ та житлово-будівельних кооперативів

Кредитну програму «5-7-9» уряд розширив й для ОСББ та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК). Можна отримати кредит на суму до 5 млн грн терміном до п’яти років. Програма працюватиме у комбінації із програмою «ГрінДІМ»: ОСББ та ЖБК в рамках цієї програми зможуть отримати до 70% вартості обладнання після його встановлення.

Для того щоб скористатись програмою, керівництво ОСББ чи ЖБК має подати заявку до одного з банків, які співпрацюють із Фондом розвитку підприємництва за програмою «5-7-9», та надати пакет необхідних документів, встановлених банком.

Одне з ОСББ у Вінниці вже підписало з Sense Bank кредитну угоду на 1 млн грн на зведення сонячної електростанції потужністю 30 кВт.

Sense Bank працює напряму і з муніципалітетами. Дніпровська міська рада вже отримала кредитне фінансування на 320 млн грн. Із них 60 млн грн – міська рада залучила безпосередньо до бюджету міста на утеплення фасадів житлових багатоквартирних будинків та їх капітального ремонту.

Для тих громад і бізнесів, які хочуть податися на кредитування, але не знають, як це зробити, спільно із Sense Bank, Фондом розвитку підприємництва та Фондом енергоефективності уряд запустив безплатне навчання, яким планується охопити всю країну. 

Фінансування в рамках Ukraine Facility 

Крім фінансування всередині країни є також кошти від європейських партнерів в рамках Ukraine Facility. Другий його компонент Ukraine Investment Framework – інвестиційний. Загальний обсяг UIF €9,3 млрд. З цієї суми €7,8 млрд складуть гарантії, які забезпечать зниження ризиків міжнародних фінансових організацій та організацій фінансування розвитку. 

Бізнес уже зараз може підготувати проєкт та подаватися на фінансування в рамках програми, зокрема, і для розбудови енергетичних спроможностей. Інституція, до якої можна податися, залежить від суми заявки на фінансування.

  • До $3 млн – до банків-партнерів міжнародних фінансових організацій. Наприклад, ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк та інші.
  • Від $3 млн до $10 млн – до DFI (Міжнародних інституцій із розвитку). Як-от Swedfund, Norfund, IFU, Proparco, BII, JBIC.
  • Від $10 млн – можна подавати проєкти напряму до міжнародних фінансових організацій: European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), European Investment Bank, IFC (International Finance Corporation), KfW та інших.

Подавати свої проєкти для розгляду міжнародними організаціями можна також через інвестиційний портал, який ми впровадили разом із KSE Institute.

Якщо ви не знаєте, як підготувати проєкт, Ukraine Investment Framework (UIF) передбачає технічну підтримку, тож бізнес може звертатися за цим до банків-партнерів МФО. А для муніципалітетів та приватного сектору працюємо над запуском Project Preparation Facility, щоб допомогти з підготовкою проєктів для громад. 

Вже проходить відбір нових проєктів міжнародних фінансових організацій та організацій фінансування розвитку, які отримають гарантії, а також технічну допомогу, грантове та змішане фінансування від Єврокомісії.  

Перший такий відбір проєктів відбувся під час URC у Берліні. Підписано 12 Top-Up угод із міжнародними фінансовими організаціями для залучення €990 млн гарантій, €356 млн змішаного фінансування.

Є вже п’ять угод від EBRD, IFC та KfW, які покривають проєкти саме в енергетичному секторі. Обсяг потенційного залученого фінансування завдяки цим програмам на 2024–2025 роки оцінюється в €1,7 млрд. 

Всю ключову інформацію про те, як отримати фінансування в рамках UIF, можна знайти у посібнику для підприємців «Фінансові інструменти для бізнесу України». 

Крім того, міжнародні фінансові організації мають власні окремі продукти для підтримки енергетики. Наприклад, EBRD працює над реалізацією загалом до 20 програм із підтримки енергетичного сектору. Це проєкти як державних, так і приватних компаній. 

IFC підтримує чотири проєкти приватних компаній з вітроенергетики з загальною сумою фінансування в €370 млн. Європейський інвестиційний банк (EIB) зі свого боку підтримує енергетичні проєкти в Україні на загальну суму до $500 млн. 

Компенсація за придбання вітчизняного енергетичного обладнання

Уряд запустив ще одну програму – розширено компенсації за купівлю техніки українського виробництва на енергетичне обладнання. Головна умова – виробництво має бути вітчизняне, локалізація не менше 40%.

Завдяки цьому невдовзі можна буде отримати до 15% від вартості трансформаторів, промислових систем накопичення електричної енергії, сонячних панелей, вітрових електростанцій, вітроенергетичних електрогенераторних установок, газотурбінних, газопоршневих та когенераційних установок, розподільчих шаф, теплових помп, індивідуальних теплових пунктів, рекуператорів, приладів обліку, сонячних електростанцій, сонячних колекторів мінігідроелектростанцій. 

Якщо ви виробник енергообладнання і хочете, аби ваші покупці отримали 15% компенсації, подайте заявку на електронну пошту Мінекономіки. Необхідно також додати документи щодо ступеня локалізації виробу, калькуляцію собівартості, дані про виконані в Україні технологічні операції. Як тільки Мінекономіки підтвердить, що ваш товар відповідає всім вимогам, ми передамо інформацію банкам-партнерам. Покупці зможуть отримати компенсацію через банки-партнери програми. 

Ця програма – не лише підтримка енергетики, але й підтримка економіки й стимул для розвитку виробництва. 

Спрощення процедур

Крім доступу до фінансування, є й інструменти, які допомагають швидше і на простіших умовах закупити чи встановити енергообладнання. 

Наприклад, парламент скасував мита і ввізний ПДВ на енергетичне обладнання. Спрощено процедури встановлення власної генерації: більше не потрібно отримувати містобудівну документацію чи право на виконання будівельних робіт та чимало інших документів. Будівництво генерації може бути проведене паралельно з розробленням проєктної документації. Термін видачі та погодження технічних умов скорочено з 10 до двох днів. І чимало іншого. 

Також полегшено умови закупівель енергетичного обладнання для публічних замовників. Його можна закуповувати без проведення тендерів, але з додатковим запобіжником – вимогою щодо звітування в електронній системі Prozorro. 

Для бізнесів, які забезпечують себе власною генерацією на 80%+, діють спеціальні умови – вони не потраплятимуть у графіки відключень електрики. 

Такі ж спеціальні умови діють для тих, хто на 80% імпортує електроенергію з ЄС. Нині працюємо також над тим, щоб збільшити імпорт електроенергії з ЄС до 2 ГВт. 

Найкраще, що ми можемо робити спільно вже зараз, – користуватися доступними інструментами, готувати проєкти для залучення європейського фінансування, підтримувати виробників вітчизняного енергетичного обладнання і ставати максимально незалежними. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд