Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія вважає російські атаки на інфраструктуру України воєнними злочинами

Російські масовані атаки на електростанції та іншу інфраструктуру в Україні є «актами чистого терору», які прирівнюються до воєнних злочинів, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Напади Росії на цивільну інфраструктуру, особливо на електростанції, є воєнними злочинами. Відключення чоловіків, жінок, дітей від води, світла та опалення з приходом зими – це акти чистого терору. І ми маємо це так називати», – написала фон дер Ляєн.
  • Під час виступу перед законодавцями в Європейському парламенті вона нагадала, що вчора країни ЄС «знову стали свідками цілеспрямованих атак Росії на громадянську інфраструктуру. Це знаменує собою ще один розділ у і так дуже жорстокій війні», – пише Reuters.

Контекст

10 жовтня Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосуванням ударних БПЛА. Окупанти завдали ударів по українських містах за допомогою 84 крилатих ракет та 24 безпілотних літальних апаратів, із них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Їх середня загальна вартість, за підрахунками Forbes – $400–700 млн.

Зеленський наголосив, що останніми атаками Росія хотіла спровокувати хаос в Україні та знищити енергетичні обʼєкти. За даними розвідки, Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе, тож Зеленський закликав G7 надати системи ППО і ПРО та підготувати новий пакет санкцій проти РФ.

17 жовтня окупанти знову завдали ударів по критичній інфраструктурі Києва, Дніпропетровської та Сумської областей. Сотні населених пунктів були знеструмлені через цю атаки. Внаслідок атак Росії житловій, соціальній та енергетичній інфраструктурі України завдано збитків на сотні мільярдів доларів, повідомляє Офіс президента. 

Іран уже заявив, що не надавав Росії безпілотники для використання в Україні. Водночас міністри закордонних справ ЄС закликали до нових санкцій проти Ірану, якщо буде доведено причетність Тегерана до війни проти України.

За словами Зеленського, Росія знищує простір для переговорів масованими атаками на енергетичну інфраструктуру України, за останній тиждень РФ знищила майже третину українських електростанцій.

В Офісі президента попередили, що українцям потрібно готуватися до віялових відключень електроенергії через ворожі ракетні удари по великих обʼєктах енергозабезпечення. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні