Категорія
Новини
Дата

«Газпром» зупинить постачання газу в Нідерланди з 31 травня. Трейдер Gasterra відмовився платити в рублях

Газовий трейдер із Нідерландів Gasterra відмовився платити за російський газ в рублях, пише «Интерфакс» з посиланням на заяву компанії. «Газпром» оголосив про припинення постачання газу трейдеру з 31 травня. Про аналогічне рішення також оголосила данська Orsted.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Gasterra пояснила свою відмову тим, що оплата в рублях може призвести до порушення санкцій, введених ЄС, а також через «занадто багато фінансових та операційних ризиків, повʼязаних з необхідним варіантом оплати». 
  • «Відкриття рахунків у Москві за російським законодавством та контроль над ними сторони російського режиму становлять надто великий ризик для гронінгенської компанії», – йдеться у повідомленні.
  • Припинення постачання означає, що з цього моменту до 1 жовтня 2022 року, моменту завершення контракту, покупець не отримає приблизно 2 млрд куб. м газу. Цей обсяг, упевнена Gasterra, вона зможе безболісно заповнити в інших постачальників.
  • Про відмову від розрахунків у рублях також заявила найбільша енергокомпанія Данії Orsted. Наразі Данія може стати наступною країною, яку відключать від поставок російського газу, пише Bloomberg.
  • Orsted очікує, що зможе забезпечити альтернативні поставки на європейському оптовому ринку.

Контекст

31 березня президент РФ Путін підписав указ, який зобовʼязує «недружні країни» розраховуватися за російський газ у рублях. Нові правила країни-агресора почали діяти 1 квітня. Передбачається, що іноземні покупці повинні відкрити в Газпромбанку спеціальні рублеві та валютні рахунки типу «К», перераховувати туди гроші за газ у валюті контракту, а Газпромбанк мінятиме валюту на рублі й переказуватиме рублі «Газпрому».

Натомість ЄС та країни G7 відкинули вимоги РФ оплачувати постачання газу в рублях. Постачання російського газу до Польщі, Болгарії та Фінляндії вже припинено через відмову цих країн перейти на розрахунки за газ у рублях.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні