Meta планує випустити комерційну версію своєї ШІ-моделі – FT /Ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Meta планує випустити комерційну версію своєї ШІ-моделі – FT

1 хв читання

Ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

Компанія Meta готова випустити комерційну версію своєї моделі штучного інтелекту, яка дасть змогу стартапам та підприємствам створювати власне програмне забезпечення на основі цієї технології, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Цей крок дасть можливість Meta конкурувати з OpenAI та Google, які лідирують у гонці за розробку генеративного ШІ. 
  • Програмне забезпечення, яке може створювати текст, зображення та код, ґрунтується на великих мовних моделях (LLM), які навчаються на величезних обсягах даних та потребують величезної обчислювальної потужності.
  • Meta випустила власну мовну модель, відому як LLaMA, на початку цього року, але нова версія буде більш широко доступна, сказали три джерела, знайомі з планами. Реліз очікується найближчим часом.
  • Meta заявляє, що її LLM мають відкритий вихідний код, що означає, що деталі нової моделі будуть розголошені публічно. Це контрастує з підходом конкурентів, таких як OpenAI, в останній моделі GPT-4 дані та код, що використовуються для побудови моделі, недоступні третім сторонам.
  • Хоча технологія Meta має відкритий вихідний код і наразі безкоштовна, два джерела, знайомі з цим питанням, сказали, що компанія вивчає можливість стягувати плату з корпоративних клієнтів за можливість точного налаштування моделі відповідно до їхніх потреб із використанням власних даних. 
  • Одне джерело додало, що наразі не планується стягувати плату, і Meta не робитиме цього в майбутньому релізі.

Контекст

Гендиректор Meta Марк Цукерберг вважає штучний інтелект важливим для довгострокового зростання компанії. Втім, з утриманням талановитих розробників і вчених у нього проблеми, писало в червні видання Wall Street Journal. Після дебюту ChatGPT Цукерберг і директор продуктів Meta Platforms приєдналися до головного технологічного директора Ендрю Босворта, щоб разом контролювати ШІ-ініціативи компанії.

Нова група генеративного ШІ Meta займається виключно розробкою конкретних продуктів та інструментів, тобто очевидний перехід від наукових досліджень. Отримано понад 2000 заявок від співробітників компанії, охочих до неї увійти. Тепер вона складається із сотень людей з різних відділів. За словами інсайдерів, обладнання забрали в дослідницького підрозділу ШІ й віддали новій групі для тренування нових генеративних ШІ-моделей.

У березні Цукерберг заявив, що «розвиток ШІ й додавання його у кожен наш продукт» – найбільша інвестиція компанії. Він сподівається розширити технологію й у метавсесвіт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні