Категорія
Новини
Дата

Німеччина надасть Україні €20 млн на закупівлю резервного обладнання

Німеччина виділить Україні €20 млн на закупівлю резервного обладнання, яке допоможе бути готовими реагувати на терористичні атаки на критичну інфраструктуру, повідомив міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, таких попередніх домовленостей досягнуто під час зустрічі з міністеркою Федерального міністерства навколишнього середовища, охорони природи, ядерної безпеки та захисту прав споживачів Штеффі Лемке.
  • За словами Чернишова, уже найближчим часом українська та німецька сторони фіналізують цю домовленість.
  • Чернишов додав, що в умовах постійних атак з боку РФ «потрібно максимамально забезпечити Україну резервними потужностями, а українців – теплом, світлом і водою». 
  • «На виділені Німеччиною кошти буде закуплено усе необхідне для цього обладнання, насамперед мобільні генератори, автоматичні насосні станції для подачі води, мобільні теплоелектростанції. Альтернативні джерела енергії в Україні будуть», – підкреслив він.

Контекст

 10 жовтня Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосуванням ударних БПЛА. Окупанти завдали ударів по українських містах за допомогою 84 крилатих ракет та 24 безпілотних літальних апаратів, із них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Їх середня загальна вартість, за підрахунками Forbes – $400–700 млн.

Зеленський наголосив, що останніми атаками Росія хотіла спровокувати хаос в Україні та знищити енергетичні обʼєкти. За даними розвідки, Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе, тож Зеленський закликав G7 надати системи ППО і ПРО та підготувати новий пакет санкцій проти РФ.

17 жовтня окупанти знову завдали ударів по критичній інфраструктурі Києва, Дніпропетровської та Сумської областей. Внаслідок атак Росії житловій, соціальній та енергетичній інфраструктурі України завдано збитків на сотні мільярдів доларів, повідомляє Офіс президента. 

В Україні мають оперативно створити мобільні пункти живлення для критичної інфраструктури міст, селищ та сіл, повідомив Зеленський після стратегічної наради щодо гарантування безпеки на обʼєктах енергетичної інфраструктури.

За словами Зеленського, Росія знищує простір для переговорів масованими атаками на енергетичну інфраструктуру України, за останній тиждень РФ знищила майже третину українських електростанцій.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, щонайменше 50% потужностей теплової генерації України постраждали від російських атак. З 10 жовтня окупанти завдали близько 300 ударів по енергосистемі України, повідомив він. 

Україні потрібно на відбудову лікарень, шкіл, транспортної й енергетичної інфраструктури $17 млрд. Про це сказав президент Володимир Зеленський у своєму виступі на Міжнародній експертній конференції з питань відновлення, відбудови та модернізації України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні