Окупанти готують провокативні обстріли населених пунктів на Херсонщині – ГУР /Gettyimages
Категорія
Новини
Дата

Окупанти готують провокативні обстріли населених пунктів на Херсонщині – ГУР

Gettyimages

Окупанти розсилають жителям тимчасово окупованих районів Херсонської області СМС-повідомлення, в яких йдеться про начебто намір командування ЗСУ здійснити масований артилерійський обстріл цивільної інфраструктури, повідомляє Головне управління розвідки.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Місцевих закликають евакуюватись на лівий берег. Також людей попереджають про запровадження комендантської години протягом доби.
  • «Є висока вірогідність здійснення найближчими днями провокаційних обстрілів житлових районів з метою звинувачення українських Сил оборони. Очікується продовження терміну дії комендантської години для прихованого заведення нових сил на правий берег», – кажуть у розвідці.
  • Згідно із повідомленням, протягом трьох діб через Каховську ГЕС ідуть змішані колони військової техніки ЗС РФ з правого на лівий берег Дніпра. «Більшість машин це тентовані вантажні та цивільні автомобілі запаковані награбованим майном. Відзначається, що окрім побутової техніки окупанти масово вивозять пластикові склопакети для вікон», – повідомляють у ГУР.
  • Відбувається масове мародерство в населених пунктах правобережжя. В смт Любимівка російські військові вилучають практично весь наявний автотранспорт, в селах Ольгівка та Токарівка окупанти підірвали вишки мобільного зв’язку українських операторів.

 Контекст

Окупаційна влада Херсонщини планувала перемістити близько 50 000–60 000 осіб на тлі українського контрнаступу, писало Reuters із посиланням на заяву Сальда. Нещодавно Сальдо повідомив, що ситуація «загострюється», тож приблизно 10 000 людей на день будуть переміщені і «деякі регіони Росії готуються прийняти людей». Російська окупаційна влада теж залишає Херсон, повідомляло Bloomberg.

За даними Reuters, російські сили на Херсонщині за останні кілька тижнів були відкинуті на 20–30 км і ризикують бути затиснутими до берега річки Дніпро.

У Центрі національного спротиву, який створили ССО України, повідомляють про можливі провокації росіян у Херсоні. Голова Офісу президента України Андрій Єрмак також зазначив, що «росіяни намагаються залякати херсонців фейковими розсилками про обстріли міста нашою армією, а також влаштовують пропагандистську показуху з евакуацією».

Спецслужби Великої Британії вважають, що влада Росії серйозно розглядає масштабне відведення військ на Херсонщині, але пошкоджені мости через Дніпро ускладнюють це завдання.

Окупанти ще у квітні замінували Каховську ГЕС і нині проводять роботи з мінування шлюзів та опор: вони передбачають швидке звільнення Україною правобережної частини Херсонської області та готують серію терактів на цій території, повідомляє Головне управління розвідки.

США і НАТО припускають, що Україна може розпочати переговори з РФ з позиції сили після того, як українська армія звільнить Херсон, пише італійська La Repubblica. Вашингтон нібито передав таке повідомлення Брюсселю і вселяє цю думку Києву.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні