Категорія
Новини
Дата

Окупанти знову викрали працівників Запорізької АЕС і не планують демілітаризувати станцію через страх контрнаступу ЗСУ – Енергоатом

Учора, 17 жовтня, окупанти затримали та вивезли в невідомому напрямку начальника служби інформаційних технологій Запорізької АЕС Олега Костюкова та помічника генерального директора станції Олега Ошеку, повідомляє «Енергоатом» .

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Наразі про місце перебування працівників та їхній стан нічого не відомо.
  • «Енергоатом» звернувся до генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі із закликом докласти всіх зусиль та задіяти всі можливі заходи для звільнення працівників ЗАЕС та сприяти їхньому поверненню до виконання службових обов’язків.
  • Окрім цього «Енергоатом» із посиланням на заступника голови російської делегації на засіданні першого комітету Генасамблеї ООН Костянтина Воронцова повідомляє, що РФ не збираються демілітаризувати ЗАЕС через страх контрнаступу ЗСУ.
  • Зазначається, що росіяни «виключають варіант створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС, адже це створить умови для контрнаступу Збройних Сил України».
  • «Тобто росіяни вже навіть не намагаються приховати свої справжні наміри, вони використовують Запорізьку АЕС як військову базу і опорну точку для свого захисту, адже розуміють, що лише прикриваючись ядерними об’єктами можуть відчувати умовну захищеність», – кажуть у компанії.

 Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

З початку серпня окупанти регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередач, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 

1 вересня місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. Минулого місяця Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, яка складається з представників 35 держав-членів ООН, ухвалила резолюцію з вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції.

5 жовтня Путін дав доручення прийняти у власність обʼєкти захопленої окупантами Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Так званий указ діятиме від моменту підписання. «Указом» станцію передають в управління новоствореної компанії «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС».

В «Енергоатомі» вже повідомили, що рішення «Росатома» щодо створення товариства «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС» з юридичною адресою в Москві є «агонією уявного божевільного світу країни-агресора, в якому тепер дійшли до створення псевдопідприємств з назвами українських компаній».

Згодом ГУР повідомило, що представники ЗС Росії та окупаційної адміністрації продовжують тиск на співробітників станції. Переміщення допоміжних підрозділів територією ЗАЕС суттєво обмежено. «До частини персоналу та їхніх родин окупанти застосовують так звані «фільтраційні заходи». Від працівників вимагають офіційного оформлення російських паспортів та підписання контрактів з «Росатомом», – йдеться в повідомленні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні