Категорія
Новини
Дата

Росіяни обмежують доступ МАГАТЕ на ЗАЕС після обстрілів

У «Росенергоатомі» відкинули пропозицію генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі провести оцінку пошкоджень на Запорізькій АЕС, повідомляє «Енергоатом». Президент Володимир Зеленський закликав НАТО захистити атомні станції від російського саботажу.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У компанії зазначили, що РФ намагається звинуватити в обстрілах Україну. «Саме тоді, коли самі ж окупанти і їхні поплічники не допускають експертів Міжнародного агентства з атомної енергії до перевірки руйнувань, ховаючи таким чином свідчення своїх злочинів», – кажуть у «Енергоатомі».
  • Україна дивом уникла катастрофи під час бойових дій минулими вихідними, коли на найбільшу у Європі атомну електростанцію обрушився шквал снарядів, деякі з яких впали поряд з реакторами та пошкодили будівлю сховища радіоактивних відходів, повідомили у МАГАТЕ.
  • Той, хто стріляв по станції, йшов на «величезний ризик і ризикував життям багатьох людей», – заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.
  • Після того як Запорізька АЕС зазнала сильних обстрілів, президент України Володимир Зеленський закликав членів НАТО гарантувати захист українських ядерних обʼєктів від російського саботажу. 

Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

З початку серпня окупанти регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередачі, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 

5 жовтня Путін дав доручення прийняти у власність обʼєкти захопленої окупантами Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Так званий указ діятиме від моменту підписання. «Указом» станцію передають в управління новоствореної компанії «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС».

Вартість зруйнованих і пошкоджених окупантами майна й інфраструктури Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів «Енергоатому» перевищує 28 млрд грн, повідомили у компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні