Категорія
Новини
Дата

Сервіси таксі та маркетплейси зобовʼяжуть ділитися даними про заробітки користувачів з податковою – Мінфін

1 хв читання

Уряд планує зобовʼязати сервіси таксі, оренди житла та маркетплейси подавати дані про прибуток користувачів до Державної податкової служби. Про це йдеться в повідомленні Міністерства фінансів України від 16 серпня за підсумками зустрічі заступниці міністра Світлани Воробей із представниками компаній. Це відбувається на фоні анонсованого у липні наймасштабнішого за час війни підвищення податків.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти 

  • Під час зустрічі обговорювали концепцію запровадження в Україні звітності про доходи, отримані фізичними та юридичними особами, які використовують для заробітку онлайн-платформи (Uklon, Bolt, Glovo, Uber, OLX та інші, – Forbes), йдеться у повідомленні міністерства. 
  • Зокрема, операторів цифрових платформ планують зобов’язати збирати інформацію про доходи користувачів на платформі та подавати звіт про це до Податкової, додають у відомстві. 
  • «Запровадження звітності операторів цифрових платформ сприятиме гармонізації національного податкового законодавства з правом Європейського Союзу та підвищенню податкової культури платників податків», – зазначила заступниця Міністра фінансів Світлана Воробей.

Контекст

Ініціатива Кабміну щодо зобовʼязання цифрових платформ передавати дані про користувачів до Податкової з’явилася на фоні липневого анонсу уряду про наймасштабніше під час війни підняття податків

20 жовтня 2023 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №10166, який передбачає впровадження системи спрощеного оподаткування для фізосіб, які працюють через онлайн-платформи або одноособово, проте мають нерегулярні та епізодичні заробітки. Передусім мова йде про водіїв та курʼєрів, які працюють через онлайн-платформи. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд