Категорія
Новини
Дата

США надали Україні озброєння на $250 млн в останньому цьогорічному пакеті

Сполучені Штати оголосили про фінальний пакет озброєнь та техніки для України цього року, йдеться у заяві Держдепу. Республіканці у Конгресі США заблокували передачу нової допомоги Києву.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Пакет військової допомоги включає боєприпаси ППО, інші компоненти систем ППО, додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем, 155-мм та 105-мм артилерійські боєприпаси, протитанкові боєприпаси та понад 15 млн патронів.
  • У Держдепі США зазначили, що коаліція з понад 50 країн продовжує надавати найважливішу підтримку українським силам. 
  • Також у Держдепі наголосили на важливості просування інтересів американської національної безпеки Конгресом, зокрема допомагаючи Україні.

Контекст

Республіканці та демократи в Конгресі вже кілька місяців обговорюють запит президента Джо Байдена про виділення мільярдів доларів допомоги Україні й Ізраїлю, а також на потреби безпеки США в Індо-Тихоокеанському регіоні, та міжнародної гуманітарної допомоги.

На Капітолійському пагорбі республіканці наполягають не лише на нових політичних рішеннях для мексиканського кордону, а й дедалі частіше ставлять під сумнів подальшу підтримку України.

Два запити Білого дому до Конгресу про прийняття законопроєктів досі не підтримані, і настрої стають усе більш напруженими, а глухий кут загрожує затягтися до 2024 року. 4 грудня директорка Білого дому з питань бюджету Шаланда Янг попередила, що США бракує часу та грошей, щоб допомагати Україні вести війну з РФ. 

6 грудня у Сенаті США був заблокований законопроєкт, який передбачав виділення мільярдів доларів на нову військову допомогу Україні та Ізраїлю. За результатами голосування 49 сенаторів були «за» та 51 – «проти». Відповідно, законопроєкт про фінансування на суму $110,5 млрд не отримав 60 голосів, необхідних для початку дебатів у Сенаті. Республіканці наполягали на своїх вимогах вжити жорсткіших заходів щодо контролю за імміграцією на кордоні США з Мексикою.

14 грудня Палата представників США проголосувала за законопроєкт про оборонну політику, який передбачає рекордні $886 млрд видатків, а також допомогу Україні на $300 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні