Санація Eldorado /пресслужба «Ельдорадо»
Категорія
Новини
Дата

Суд залишив чинним план досудової санації Eldorado на 2,5 млрд грн. Кредитори планують звернутись до Верховного суду

1 хв читання

Суд відмовився задовольняти апеляційні скарги частини кредиторів мережі побутової техніки Eldorado Фото пресслужба «Ельдорадо»

Північний апеляційний господарський суд підтримав план досудової санації Eldorado у справі про відновлення платоспроможності, повідомила пресслужба юридичної компанії Ario Law Firm. Незгодні з рішенням кредитори планують подати касаційну скаргу до Верховного Суду.

Колись одна з найбільших мереж електроніки і побутової техніки переживає важкі часи через борги.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Суд відмовився задовольняти апеляційні скарги частини кредиторів мережі побутової техніки Eldorado, повідомила пресслужба юридичної компанії Ario Law Firm. 
  • «Після ухвалення судом першої інстанції плану досудової санації, ми одразу – у травні 2024 року – почали виконання зобов’язань та за три місяці погасили близько 5% від затвердженої суми», — зазначає директор юридичного департаменту Eldorado (ТОВ «Дієса») Максим Байдик.
  • План санації дозволив нашому бізнесу залишитися на плаву та розпочати відновлення, додає Байдик.
  • «Вже маємо два судових рішення про стягнення з Росії близько $3,6 млн та $15,95 млн за збитки, які Eldorado зазнав через російське вторгнення», – каже старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий. 
  • Частина кредиторів не погоджується з рішенням суду і намагаються розпочати процедуру банкрутства щодо Eldorado. 
  • «Після отримання та аналізу повного тексту судового рішення, подамо касаційну скаргу до Верховного Суду – продовжуємо діяти в рамках законодавства, захищаючи свої законні інтереси», – розповіли в коментарі Forbes Ukraine у пресслужбі ТОВ «ЮК Дистрибьюшн» — одного з кредиторів Eldorado.

Контекст

Згідно з планом досудової санації, Eldorado гарантовано погашає 30% від заборгованості на суму більш як на 2,5 млрд грн протягом пʼяти років. Водночас 30% заборгованості підлягають списанню, а ще 40% кредитори отримають після відшкодування збитків, завданих Росією. 

Цей план під час загальних зборів 22 вересня 2023 року схвалили кредитори Eldorado, які володіють понад 60% вимог від загальної заборгованості.

Великим кредитором Eldorado серед державних фінустанов є «Ощад». У 2018 році компанія (позичальниками виступають юрособи «Дієса», «Технополіс-1», «Техенерготрейд») вже реструктуризувала борг перед банком на $120 млн. Заставою були товари з обігу, а головне – особиста порука Поліщука.

За рік, станом на серпень 2024 року, мережа магазинів Eldorado Віктор Поліщука скоротилася вдесятеро – із 70 магазинів до семи. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд