Категорія
Новини
Дата

Україна отримає від партнерів Hawk, NASAMS, Crotale і системи боротьби з дронами – Резніков

Україна отримає від партнерів системи Hawk, NASAMS, Crotale, а також системи боротьби з ворожими безпілотними літальними апаратами та БПЛА, які необхідні Україні для розвідки та наведення артилерії. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков в Одесі у пʼятницю, пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Резніков заявив, що під час засідання у форматі «Рамштайн» союзники почули про те, що для України пріоритет номер один – протиповітряна та протиракетна оборона. 
  • «Це наші партнери дуже добре зрозуміли. Сьогодні вони теж налаштовані насамперед на посилення саме захисту нашого неба. Це і нові системи Hawk 23… NASAMS вже в дорозі з відповідно підготовленими нашими екіпажами», – наголосив міністр. 
  • Також, за його словами, Україні отримує систему Crotale від французьких партнерів. «Наразі ми доопрацьовуємо деякі інші системи від інших країн-партнерів», – сказав Резніков. 
  • Міністр запевнив, що також триватиме допомога щодо постачання Україні боєприпасів, які необхідні для артилерії, систем залпового вогню.
  • Україна отримає системи боротьби з ворожими безпілотними літальними апаратами, а також БПЛА, які необхідні Україні для розвідки та наведення артилерії, додав Резніков.

Контекст

Після російського ракетного удару 10 жовтня президент України Володимир Зеленський звернувся до G7 закликом надати системи ППО і ПРО. Тоді, посилаючись на дані розвідки, він сказав, що Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе. Звертаючись до президента Франції та премʼєр-міністра Італії в межах зустрічі G7, глава держави наголосив, що дуже очікує постачання систем SAMP-T, якщо це можливо, вже найближчими місяцями. Президент закликав лідерів країн «Великої сімки» допомогти Україні фінансово у створенні повітряного щита.

В Україну вже прибула німецька система протиповітряної оборони (ППО) IRIS-T та очікуються американські зенітні ракетні комплекси Nasams, повідомив міністр оборони Олексій Резніков. Також надійшли ще чотири системи HIMARS. За словами міністра, в Україні почалася «нова ера ППО».

Згодом стало відомо, що Україна отримає чотири системи протиповітряної оборони Hawk від Іспанії. За словами Резнікова, це – лише перші з таких систем, які партнери планують надати Україні.

Наразі США вивчають можливість відправлення Україні старого обладнання ППО Hawk зі складів, щоб допомогти захиститися від атак російських безпілотників і крилатих ракет. Система Hawk є попередницею системи протиракетної оборони PATRIOT.

2 листопада голова МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що найближчий часом Україна отримає пакет військової допомоги від Іспанії. До нього входять батарея зенітно-ракетного комплексу Aspide, системи протиповітряної оборони Hawk, протитанкові ракетні комплекси, гармати та снаряди до них.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні