Категорія
Новини
Дата

Українці у серпні купили валюти більше, ніж продали. НБУ назвав кілька чинників зростання попиту

Чиста купівля валюти населенням у серпні сягнула $148,53 млн, хоча у липні і червні українці продавали більше валюти, ніж купували, свідчать дані Національного банку. Це призвело до помірного ослаблення курсу гривні, йдеться у звіті НБУ. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • При цьому у серпні українці збільшили купівлю готівкової валюти до майже $1,7 млрд, а продаж – до $1,5 млрд, що є найбільшими показниками за останній рік.
  • Фізособи збільшили купівлю безготівкової валюти до $228,3 млн порівняно з близько $82–83 млн за попередні два місяці. Продаж безготівкової валюти у серпні зменшився до $260,6 млн. 
  • Зростання попиту на іноземну валюту в НБУ пояснили поверненням сезонного чинника та анулюванням ліцензії одному з найбільших гравців на ринку обміну валюти.
  • При цьому в Нацбанку зазначили, що наприкінці серпня спред знову почав звужуватися, зокрема завдяки дозволу НБУ на продаж валюти онлайн. 
  • Курсові очікування залишаються стійкими, додав регулятор.

Контекст

Протягом останнього місяця долар на готівковому ринку здорожчав на гривню, вперше з квітня перевищивши рівень у 38,2 грн/$. 

Опитані Forbes аналітики поки не бачать суттєвих обʼєктивних причин для девальвації гривні, однак відзначають низку локальних чинників. 

Значних підстав для зростання розриву між готівковим і безготівковим курсом зараз немає, констатує директор департаменту аналітичних досліджень Райффайзен Банку Олександр Печерицин. «Міжбанк повністю контролюється Нацбанком, – каже він. – Тому в того невеличкого сегмента ринку, який ми називаємо готівковим, немає причин для додаткових коливань або девальваційних трендів».

На короткострокове послаблення гривні могли вплинути спекуляції на ринку та деякі сезонні фактори, вважає Печерицин із «Райффайзену». «Я це пов’язую з пошуком обмінниками можливостей заробити на волатильності, – каже він. – Банківський обмінний ринок більш зарегульований, а у небанків є більше можливостей для коливань курсу».

Як на курс гривні впливають сезонні фактори й можливі помʼякшення обмежень на валютному ринку та чи слід очікувати значного ослаблення гривні у найближчому майбутньому, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні