30 травня детективи НАБУ провели обшуки у голови правління «Укрзалізниці» Євгена Лященка /Getty Images
Категорія
Компанії
Дата

Велика чистка «Укрзалізниці». НАБУ прийшло з обшуками до нового керівника УЗ Євгена Лященка. В чому справа?

30 травня детективи НАБУ провели обшуки у голови правління «Укрзалізниці» Євгена Лященка Фото Getty Images

Другий тиждень НАБУ проводить обшуки в кабінетах керівництва «Укрзалізниці». 30 травня детективи завітали до нового керівника УЗ Євгена Лященка, 48. Деякі ЗМІ повідомили, що його можуть звільнити. Що відбувається з однією з найбільших державних компаній України.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

30 травня детективи НАБУ провели обшуки у голови правління «Укрзалізниці» Євгена Лященка, розповів Forbes співрозмовник у правоохоронних органах на правах анонімності. Причина – справа щодо можливої корупції на закупівлях УЗ, каже співрозмовник.  

«Сьогодні особисто надав усі розʼяснення НАБУ, щодо можливих зловживань у закупівлях, — цитує пресслужба УЗ слова Лященка. – Хоча перевірки закупівель проводяться за той період, коли вони не входили до зони моєї відповідальності».  

Минулого тижня НАБУ та САП вже проводили обшуки в «Укрзалізниці» по цій справі у директора з економічної та інформаційної безпеки акціонерного товариства «Укрзалізниці» Едуарда Кріцина. Також 22–23 травня були затримані троє підозрюваних, серед яких заступник директора «Центру забезпечення виробництва» УЗ Олексій Онисимюк.  

Онисимюк нібито отримав хабаря у вигляді Toyota Camry вартістю 1,55 млн грн, йдеться у повідомлені НАБУ.

Історія з Toyota – це епізод великої справи НАБУ про корупцію в УЗ, каже редактор сайту «Наші гроші» Юрій Ніколов. «Поки ні Кріцин, ні Лященко не отримали підозри, але очевидно, що розслідування НАБУ в активній фазі», – каже він.

Як пише «Главком», сьогодні Наглядова рада (НР) УЗ планувала розглянути звільнення Лященка з посади. Проте незалежний член НР компанії, Анатолій Амелін в коментарі Forbes заперечив цю інформацію. «Нічого про це не чув», – каже він. «Кадрові зміни на УЗ поки не плануються», – підтверджує співрозмовник Forbes в Кабміні, близький до міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова.

Ляшенко очолив УЗ в березні 2023-го після раптової відставки Олександра Камишіна. Ляшенко і Камишін, виходці з бізнес-імперії Ріната Ахметова СКМ. З 2012 року Ляшенко працював фінансовим директором «Медіа Групи Україна», а з 1 липня 2014 року був призначений директором медіахолдингу. З жовтня 2021-го був призначений у правління УЗ. 

Кріцин теж прийшов в УЗ у 2021-му. До цього він керував Службою безпеки Україні (СБУ) в Дніпропетровській, Харківській та Херсонській областях.

«Камишін, Кріцин та Лященко майже одночасно прийшли в УЗ, це одна команда», – каже Ніколов.

Чому детективи НАБУ активізувались саме зараз? Корупція на закупівлях «Укрзалізниці» існувала завжди, але під час війни вони не зобовʼязанні проводити відкриті тендери, каже співрозмовник Forbes в Кабміні. «Це збільшує корупційні ризики», — каже він. Ніколов з «Наших грошей» з цим не погоджується. «УЗ публікує угоди в Prozorro постфактум і більшість закупівель ми бачимо, – каже Ніколов. – Вони дійсно намагаються викорінити велику корупцію з закупівель, але багато проблем досі лишається».

Серед яскравих прикладів боротьби з великою корупцією:

  • Прямий контракт із державною «Укрнафтою» на постачання газу за ціною, яка на 23% менша від поточної.
  • Прямі контракти з ExxonMobil та Orlen на постачання дизпального, що дозволило заощадити приблизно 10% на ціні палива, за оцінкою аналітика консалтингової компанії «НафтоРинок» Олександра Сіренко. 
  • Прямий контракт з державним «Енергоатомом» на постачання електроенергії, що, за даними УЗ зекономило компанії у 2022-му 4 млрд грн.   

«Ми взяли найбільші витрати і почали з ними працювати, дивитись, де ми можемо піти від монополій, схем, корупції, – каже топменеджер УЗ на умовах анонімності. – Це електроенергія, яка займає понад 30% витрат, дизель (понад 30%) та газ (6%)», – каже він.

«В УЗ багато проблем, але ми не можемо їх всі вирішити за один день», – додає він. У 2022-му УЗ отримала 10 млрд грн збитків за виторгу у 74,6 млрд грн. Фінплан на 2023 рік передбачає очікувані 20,2 млрд грн збитків за виторгу у 83,9 млрд грн, витрати – 107,9 млрд грн​. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні