Категорія
Новини
Дата

Кабмін включив до переліку великої приватизації конфісковані у росіян Демурінський ГЗК і компанію «Аерок»

1 хв читання

Кабінет Міністрів включив до переліку великої приватизації перші конфісковані у російських бізнесменів підприємства – Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат і компанію «Аерок». Рішення уряд ухвалив на засіданні 9 липня, повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук та пресслужба Фонду держмайна.

Велика приватизація – це продаж державних активів балансовою вартістю понад 250 млн грн. Фонд держмайна спрямує кошти від продажу конфіскованого майна підсанкційних росіян на фінансування Сил оборони України.

Деталі

  • Уряд планує виставити на приватизацію 100% корпоративних прав згаданих підприємств.
  • ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» раніше належало російському бізнесменові Михайлу Шелкову, а компанія «Аерок» – Андрію Молчанову.
  • Найближчим часом Фонд держмайна проведе аукціонні комісії, за результатами яких запропонує стартові ціни та умови продажу цих активів. А після затвердження стартових цін і умов продажу урядом, ФДМУ виставить «Аерок» та «Демурінський ГЗК» на приватизаційні аукціони, йдеться у повідомленні Фонду.

Контекст

3 лютого 2023 року апеляція ВАКС ухвалила рішення стягнути в дохід держави всі активи Демурінського ГЗК та інше майно, що належало росіянину Шелкову. Загалом на користь держави було стягнуто активів на 2 млрд грн, за даними БЕБ.

У жовтні 2023 року апеляція ВАКС підтвердила законність рішення про націоналізацію компанії «Аерок» групи ЛСР Молчанова. 

У квітні цього року ФДМУ зняв всі арешти з корпоративних прав заводу «Аерок». Тепер він готовий до реалізації, заявляв голова Фонду держмайна Віталій Коваль. За його словами, продаж перших обʼєктів великої приватизації очікується у липні–серпні цього року. Серед головних обʼєктів – Ocean Plaza, «Аерок», готель «Україна» та ОГХК. Стартова ціна державного пакету акцій «Аерок» – 960 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд