Категорія
Новини
Дата

МВФ покращив прогнози зростання на 2023 рік через падіння цін на газ у Європі і відкриття Китаю

Більшості країн вдасться уникнути рецесії цього року, і глобальне зростання виявилося «на диво стійким», повідомив МВФ, оновивши свої прогнози, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • В оцінках, які враховували рішення Китаю відмовитися від своєї жорсткої політики Zero Covid минулого місяця, фонд заявив, що очікує зростання світової економіки на 3,2% в період з кінця останнього кварталу 2022 року до кінця останнього кварталу цього року.
  • Це означатиме значне покращення порівняно з 2022 роком, коли, за оцінками МВФ, світова економіка зросла на 1,9%. Прогнозоване зростання у 3,2% також на 0,5 процентних пункти вище за останній прогноз МВФ у жовтні.
  • Головний економіст МВФ Пʼєр-Олівʼє Гуріншас сказав, що 2023 рік «цілком може стати поворотним моментом», оскільки в наступні роки економічні умови покращаться. «Ми далекі від будь-яких [ознак] глобальної рецесії», – сказав Гуріншас, різко контрастуючи із зауваженнями керуючого директора Кристаліни Георгієвої цього місяця про те, що рецесія торкнеться більше третини світової економіки.
  • МВФ заявив, що його покращений прогноз відображає відкритість економіки Китаю та падіння цін на енергоносії для Європи.
  • Прогнозується, що 2023 року світова економіка в середньому зросте на 2,9% порівняно з 2022 роком – це інша основа розрахунку, ніж порівняння четвертого кварталу цього та минулого року. 
  • Фонд очікує, що Велика Британія буде єдиною провідною економікою, яка скоротиться у 2023 році, при цьому прогнозується, що ВВП у четвертому кварталі року буде на 0,5% менше ніж за той же період 2022 року.
  • Навіть економіка Росії, ймовірно, випередить британську, за його оцінками, зростанням на 1% за той же період.
  • Прогнозується, що зростання Китаю, що становить 5,9%, більш ніж удвічі перевищить жовтневу оцінку фонду, тоді як Індія, як очікується, стане найбільшою великою економікою в світі цього року, а обсяг виробництва в останньому кварталі 2023 року на 7% вище, ніж у попередньому кварталі роком раніше. 
  • За даними фонду, близько 60% країн з низьким рівнем доходу і кілька країн з ринком, що формується, ризикують опинитися або вже перебувають у тяжкому становищі.

Контекст

Рівень інфляції у річному обчисленні в Україні зменшиться з 30% наприкінці цього року приблизно до 22,5% наприкінці 2023 року, йдеться у Меморандумі про економічну та фінансову політику Моніторингової програми за участю ради директорів МВФ (PMB). Згідно з меморандумом, очікується, що створюється дефіцит поточного рахунку в обсязі близько $5,7 млрд у 2023 році після прогнозованого профіциту в розмірі $6,4 млрд у 2022 році.

Щодо реального ВВП документ містить уже раніше оприлюднений прогноз його падіння майже на третину в 2022 році та можливого незначного зростання на 1% у 2023 році.

У січні Світовий банк знизив свої прогнози зростання для більшості країн та регіонів і попередив, що нові несприятливі потрясіння можуть призвести до рецесії світової економіки. Світовий валовий внутрішній продукт, імовірно, збільшиться на 1,7% цього року, що приблизно вдвічі менше, ніж прогнозувалося у червні. Це буде третій найгірший результат за останні три десятиліття, зокрема після скорочень 2009 та 2020 років.

Дані британського Центру економічних та бізнес-досліджень свідчать про те, що світ зіткнеться з рецесією у 2023 році, вища вартість запозичень, спрямованих на боротьбу з інфляцією, призведе до скорочення економіки низки країн.

На єврозону очікує сувора зима, оскільки рецесія вдарить по регіону так само, як двозначна інфляція, свідчать дані Європейської комісії, яка погіршила економічний прогноз на 2023 рік. Економіка Великої Британії та єврозони, ймовірно, 2023 року зітикнеться з рецесією, прогнозує Morgan Stanley, але Сполучені Штати можуть урятуватися від неї завдяки сталому ринку праці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні