Категорія
Новини
Дата

Передана державі компанія Коломойського спробує через Верховний Суд відновити дозвіл на видобуток газу

Компанія «Укрнафтобуріння», яка була відчужена у бізнесмена Ігоря Коломойського і передана в управління «Укрнафті», звернулася до Верховного Суду для відновлення дозволу на видобуток газу на Сахалінському родовищі, йдеться у пресрелізі компанії. Раніше Шостий апеляційний адмінсуд анулював їй спецдозвіл.

Ключові факти

  • «Укрнафтобуріння» подало касаційну скаргу та заяву про зупинення виконання постанови Шостого апеляційного адмінсуду, що анулював спецдозвіл на користування надрами №6349 від 10 липня 2019 року, згідно з яким компанія проводить свою діяльність.
  • У компанії пояснили, що рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 3 вересня 2009 року у справі №2а-7778/09/2670, поворот у якій здійснив Шостий апеляційний адмінсуд, стосується видачі іншого спецдозволу – №5139, який вже був анульований Держгеонадрами у 2019 році.
  • Отже, скасувавши новий спецдозвіл, хоча справа стосувалася виключно старого, суд зупинив видобуток газу на Сахалінському родовищі, наголошується у повідомленні.
  • В «Укрнафтобуріння» заявляють, що це рішення суду «поставило під загрозу енергетичну безпеку України» в осінньо-зимовий період.
  • Водночас у компанії повідомили, що знайшли можливість забезпечити газопостачання села Китченківка Харківської області, яке повʼязане з технологічними комунікаціями підприємства.

Контекст

1 грудня «Укрнафтобуріння» провело всі технологічні заходи і вимушено виконало вимоги законодавства, яке забороняє здійснювати видобуток газу без спецдозволу на користування надрами, який був анульований рішенням Шостого апеляційного адмінсуду.

«Укрнафтобуріння» була другою за обсягами видобутку газу серед приватних компаній. Головною цінністю «Укрнафтобуріння» був спецдозвіл на розробку Сахалінського родовища у Харківській області з одними з найбільших у країні розвіданими запасами у 15 млрд кубометрів.

За оцінкою Forbes, вартість «Укрнафтобуріння» – близько $500 млн, частка «Привату» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також був Коломойський. Решта компанії належала Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

Наприкінці січня Антимонопольний комітет дозволив передачу «Укрнафтобуріння» в управління державній «Укрнафті».

7 квітня 2023-го Печерський суд наклав арешт на корпоративні права газовидобувної компанії «Укрнафтобуріння», а за пʼять днів їх вже передали АРМА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні