Категорія
Новини
Дата

США запровадили перший пакет санкцій проти Росії

США запроваджують перший пакет санкцій проти Росії за визнання «незалежності» псевдореспублік ОРДЛО, повідомив президент Джо Байден у своєму зверненні. Санкції включають заходи проти російських еліт, суверенного боргу та двох банків.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Визнання «ДНР» і «ЛНР» Байден назвав початком російського вторгнення в Україну. Він оголосив перший пакет санкцій, які будуть запроваджені найближчим часом.
  • Санкції вводяться проти суверенного боргу РФ, проти двох банків: ВЕБ та «військового банку» (Промсвязьбанк, – ред). Обмеження відчують і російські еліти, сказав Байден.
  • Президент США також пообіцяв домагатися разом із Німеччиною не допустити реалізації проєкту «Північний потік – 2».
  • Якщо РФ наважиться йти далі й почне повномасштабне вторгнення на територію всієї України, США спільно з союзниками підготували пакет ще більш «нищівних санкцій», сказав глава Білого дому. 
  • Зі сказаного Байденом випливає, що поки що США вирішили обмежитися помірним набором заходів, зазначає The Bell. За час його виступу рубль різко зміцнився – менше 79 рублів за долар.

Контекст

Президент РФ Володимир Путін визнав «незалежність» псевдореспублік ОРДЛО, а Держдума ратифікувала договори «про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу» з так званими «ЛНР» та «ДНР». Україна кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету та територіальної цілісності держави, заявив президент Володимир Зеленський.

Президент США Джо Байден підписав указ про запровадження санкцій за визнання Росією «незалежності» ОРДЛО. Документ забороняє громадянам США будь-які інвестиції в економіку так званих «республік», пряме або непряме ввезення будь-яких товарів і технологій з цих територій та експорт туди товарів із США.

ЄС сьогодні оголосив про запровадження санкцій проти 351 депутата Держдуми Росії, які проголосували за визнання псевдореспублік ОРДЛО. Санкції також вводяться проти банків, що працюють на окупованих територіях, та операцій із держборгом РФ.

Велика Британія оголосила, що запроваджує санкції проти «друзів Путіна» та пʼяти російських банків. Німеччина заявила про зупинення сертифікації газопроводу «Північний потік – 2».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні