Категорія
Новини
Дата

Ціни на газ у Європі перевищили $3300 за 1000 кубометрів

Біржова вартість газу в Європі піднялася вище €315 за 1 МВт·год – це більше $3300 за 1000 кубометрів. Про це пише ЕП із посиланням на дані біржі ICE.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Вартість контрактів на постачання газу з виконанням у вересні на хабі TTF в Нідерландах піднялася в ході торгів до €315,105 (більше на 7,86% порівняно з показником 24 серпня) за 1 МВт·год.
  • За даними біржі, у середу, 24 серпня, газові контракти у хабі TTF з постачанням у вересні встановили максимум у €302,995 за 1 МВт·год, або $3196,6 за 1000 кубометрів. Згодом опустилися до €290 за 1 МВт·год, або $3060 за 1000 кубометрів.

Контекст

14 червня «Газпром» повідомив, що прокачування газу «Північним потоком» скоротиться приблизно на 40% – до 100 млн кубометрів на добу через технічні проблеми на станції «Портова». Компанія зупинила один із газоперекачувальних агрегатів. На КС може бути використано тільки три агрегати, пояснили в компанії.

Згодом «Газпром» зупинив другий агрегат на «Північному потоці». Прокачування газу впало на 60%. Причиною компанія називала закінчення терміну міжремонтного напрацювання до капітального ремонту. 

19 серпня «Газпром» заявив, що єдиний робочий газоперекачувальний агрегат Trent 60 буде зупинено на три доби для проведення технічного обслуговування та планово-запобіжних робіт 31 серпня.

Трубопровід вже кілька тижнів працює з пропускною спроможністю всього 20%, і європейські політики наполягають на тому, що обмеження мають політичний характер.

Європейські ціни на природний газ продовжили зростання, оскільки знову зʼявилися побоювання щодо тривалої зупинки поставок трубопроводом «Північний потік» російським «Газпромом», що поставить під загрозу економіку, яка вже зазнає труднощів, у ще складніше становище. Зупинка «Північного потоку» на технічне обслуговування 31 серпня знову викликає побоювання, що лінія не повернеться в експлуатацію, як планувалося після робіт.

Європа вже кілька тижнів перебуває на межі поставок цим трубопроводом, при цьому поставки відновилися на дуже низькому рівні, коли востаннє він був закритий на технічні роботи.

Вдень 22 серпня вартість газу досягла $3024 за 1000 кубометрів, таким чином біржові ціни на газ у Європі вперше з березня перевищили позначку в $3000. Тож ціни уже зросли на понад 19%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні