Категорія
Новини
Дата

Українці торік задонатили майже вдвічі менше, ніж на початку вторгнення РФ – Опендатабот

Протягом минулого року українці задонатили 18,75 млрд грн у три найбільші фонди, повідомляє Опендатабот із посиланням на дані United 24, «Повернись живим» та Фонду Сергія Притули. Донатів побільшало у другій половині року.

Ключові факти

  • Показник за 2023 рік є майже удвічі меншим, ніж у 2022-му, тоді загальна сума донатів сягнула рекордних 34,38 млрд грн. Із них більшу частину була зібрано за перших пів року – 24 млрд грн, а решту 10,5 млрд грн, люди задонатили вже у другому півріччі.
Українці торік задонатили майже вдвічі менше, ніж на початку вторгнення РФ – Опендатабот /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

Українці торік задонатили майже вдвічі менше, ніж на початку вторгнення РФ – Опендатабот /Фото 2

Інфографіка: Опендатабот

Попередній слайд
Наступний слайд
  • За даними Опендатабот, торік United 24 став лідером серед благодійних організацій, фонд залучив 12,07 млрд грн, його частка від загальних зборів становить понад 64%. Пік донатів припав на грудень минулого року – 3,55 млрд грн, це рекордна сума за місяць від початку існування фонду.
  • Фонд «Повернись живим» у грудні зібрав 20% від усіх накопичень за рік – 0,9 млрд грн. Натомість частка фонду від усіх зібраних разом із колегами пожертв становить 24,2% – 4,53 млрд грн.
  • Водночас на Фонд Притули припадає 11,4% від усієї накопиченої суми. Організація зібрала 2,14 млрд грн торік, з яких найбільше надійшло у жовтні – 0,31 млрд грн.

Контекст

Минулого року Україна стала другою країною у світовому рейтингу благодійностіповідомила британська організація CAF. Україна набрала 13 балів із 2022 року, і її порівнюють зі «справжнім альпіністом». У 2022-му Україна посіла у рейтингу 10-те місце. Зазначається, що серед дорослих українців 78% допомагають незнайомцям, 70% – донатять і 37% – волонтерять.

За перші шість місяців 2023 року на рахунки трьох найбільших благодійних фондів України – UNITED24, «Повернись живим» та Фонду Сергія Притули – надійшло 8,35 млрд грн. Це на 22% менше, ніж протягом другого півріччя 2022-го. За девʼять місяців три найбільші фонди України зібрали 12,5 млрд грн

Від початку повномасштабного вторгнення кількість благодійних організацій зросла на 74%, на початок грудня в Україні їх нараховувалося 20 671, повідомляв Опендатабот.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні