Категорія
Новини
Дата

Уряд передав «Укрнафтобуріння» Коломойського і партнерів в управління «Укрнафти»

Кабінет міністрів передав активи «Укрнафтобуріння» в управління компанії «Укрнафта», відповідне розпорядження від 23 травня оприлюднене на сайті уряду.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Таким чином уряд вирішив погодитися з пропозицією Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) і Міністерства оборони щодо передачі активів «Укрнафті».
  • Уряд доручив «Укрнафті» та Міноборони забезпечити безперервне функціонування активів та не допустити збою у постачанні природного газу, що може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій.
  • Інвестори «Укрнафтобуріння»планують оскаржувати у судах арешт акцій компанії і передачу активів, пише ТСН.
  • «Якщо ця компанія перейде під контроль «Укрнафти», з ринку зникне одна з приватних видобувних компаній. Відповідно частка «Укрнафти» має збільшитись як державного монополіста. Загальна процедура АРМА передбачає застосування конкурсних процедур, незалежної оцінки тощо», – сказав керівник юрдепартаменту «Укрнафтобуріння» Анатолій Джоболда.

Контекст

У квітні за рішенням суду акції «Укрнафтобуріння» передані в управління АРМА.

«Укрнафтобуріння» оперує близько 30 свердловинами. У 2022 році видобуток становив близько 700 млн кубометрів, за оцінкою Expro Consulting. Компанія – на другому місці серед приватних видобувників в Україні й поступається лише «ДТЕК Нафтогаз» Ріната Ахметова, повідомляє аналітик Expro Михайло Свищо. 

Прибуток «Укрнафтобуріння» у 2022-му – 3,8 млрд грн за виторгу 9,7 млрд грн. Порівняно з 2021 роком прибуток знизився на третину, виторг – на чверть.

За оцінкою Forbes, вартість компанії – близько $500 млн, частка «Привату» та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також є Коломойський. Решта компанії належить Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

Як стало відомо 3 травня, компанія «Укрнафта» намагається отримати контроль над корпоративними правами «Укрнафтобуріння». У листі голови компанії до Мінекономіки йдеться, що схема збору та транспортування видобутої на родовищі продукції залишилася інтегрованою у виробничу схему «Укрнафти», нагадали в компанії. В «Укрнафті» зазначають, що компанія зможе наростити видобуток нафти на Сахалінській площі на 14%, а також збільшити видобуток газу.

ЕП з посиланням на текст ухвали суду повідомила, що суд зняв арешт із акцій компанії «Укрнафтобуріння», яку держава раніше забрала в Ігоря Коломойського та партнерів. Згодом суд знову арештував та передав до АРМА корпоративні права «Укрнафтобуріння» за повторним клопотанням Офісу генпрокурора та ДБР, йдеться у повідомленні бюро.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні