Категорія
Новини
Дата

Близько 208 млн грн і понад 1000 обʼєктів. Мінʼюст відзвітував про стягнення активів підсанкційних осіб і компаній

1 хв читання

За час роботи Департаменту санкційної політики було застосовано санкцій до 12 828 осіб, з них 10 295 осіб – із санкцією у вигляді блокування активів, повідомила заступниця міністра юстиції Інна Богатих. Серед найбільших кейсів – справи російських мільярдерів Олега Дерипаски, Михайла Шелкова, Володимира Євтушенкова, Євгена Гінера та інших.

Мін’юст є головним органом виконавчої влади у сфері стягнення в дохід держави активів підсанкційних осіб чи компаній.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Згідно з даними Державного реєстру санкцій, Україною застосовано санкції до 10 086 фізичних осіб та 7125 юридичних осіб.
  • Департамент подав до Вищого антикорупційного суду 52 позовні заяви про застосування санкції стягнення в дохід держави активів підсанкційних осіб. Рішеннями ВАКС, що набрали законної сили, санкцію стягнення активів в дохід держави застосовано до 49 підсанкційних осіб.

Загалом в дохід держави орієнтовно стягнуто активи:

  • грошових коштів на суму близько 208 млн грн;
  • права вимоги на кошти, зокрема компенсацію еквівалентну 41 млн грн;
  • корпоративних прав у 58 підприємствах;
  • об’єктів нерухомого майна (земельні ділянки, виробничі приміщення, будинки, квартири, цехи) – 184;
  • обʼєктів рухомого майна (транспорт, судна, авіадвигуни/авіазапчастини, обладнання) – 894, з них сім авіаційних двигунів;
  • історичних і культурних цінностей – 537 штук.

Найбільшими кейсами із стягнення активів є справи російських бізнесменів Олега Дерипаски, братів Ігоря та Аркадія Ротенбергів, Михайла Шелкова, Володимира Євтушенкова, Євгена Гінера, Едуарда Худайнатова та колишнього українського президента Віктора Януковича.

Контекст

ВАКС стягнув активи виробника зброї Володимира Євтушенкова; власника заводу, який допомагав виготовляти титан для російської оборонки, Михайла Шелкова та Олега Дерипаски, у якого, зокрема, конфіскували Миколаївський глиноземний завод. Також суд стягнув у власність держави дві третини прав на столичний ТРЦ Ocean Plaza.

На початку квітня 2024 року апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляцію Мінʼюсту і дозволила стягнути на користь України 49% ТОВ «Альянс Україна», якому належить мережа АЗС Shell. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд