Категорія
Новини
Дата

«Нікому не погрожуємо». У Росії виступили з новою заявою про застосування ядерної зброї

Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив у пʼятницю, 23 вересня, що Росія нікому не погрожувала ядерною зброєю і що відкрита конфронтація зі США та НАТО не на користь країні, пише Reuters із посиланням на російські ЗМІ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ядерною зброєю ми нікому не погрожуємо. Критерії її застосування викладені у військовій доктрині Росії», – сказав він.
  • Зокрема, згідно з ядерною доктриною Росії, країна може дозволити застосувати ядерну зброю, якщо визнає, що перед нею стоїть «екзистенційна загроза». 
  • Рябков додав, що Росія не прагне «відкритої конфронтації» зі США чи військовим альянсом НАТО і не хоче подальшої ескалації ситуації.
  • «Ми сподіваємося, що адміністрація Байдена також усвідомлює небезпеку неконтрольованої ескалації конфлікту в Україні», – сказав він.

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

21 вересня президент Володимир Зеленський наголосив, що звільнення окупованих Росією територій триватиме. Зеленський вважає, що світ не дозволить Путіну застосувати ядерну зброю

Президент США Джо Байден під час виступу на Генасамблеї ООН звинуватив Росію в порушенні Статуту організації, погрозах ядерною зброєю Європі та наголосив, що країна продовжить підтримувати Україну.

Водночас лідери ЄС можуть ухвалити новий пакет санкцій проти Росії під час зустрічі в Празі 6–7 жовтня, пише Reuters із посиланням на джерела в дипломатичних колах. У відповідь на «ядерну риторику» президента РФ Путіна та оголошення мобілізації ЄС розглядає можливість обмеження цін на нафту, посилення обмежень на експорт високотехнологічних товарів до РФ та посилення санкцій проти окремих осіб.

США вже кілька місяців попереджають Росію про наслідки застосування ядерної зброї, пише The Washington Post. Державний департамент був залучений до приватного листування з Москвою, але офіційні особи не сказали, хто доставив повідомлення і що саме вони містили.

Представники адміністрації Байдена наголосили, що це не перший випадок, коли російське керівництво погрожує застосувати ядерну зброю з початку війни 24 лютого, і заявили, що немає жодних ознак того, що Росія переміщує свою ядерну зброю в рамках підготовки до нападу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні