Категорія
Новини
Дата

Співвласник EVA та Varus Шостак обʼєднує 17 компаній у корпорацію «Тервін». Forbes дізнався подробиці

Антимонопольний комітет України дав дозвіл на створення корпорації «Тервін», до якої увійдуть компанії співвласника мереж EVA та Varus Руслана Шостака. Рішення АМКУ ухвалив за результатами засідання 26 жовтня. В коментарі Forbes Шостак назвав створення корпорації «логічною та плановою процедурою».

Ключові факти

  • До корпорації «Тервін» увійдуть 17 компаній, які знаходяться в управлінні Шостака: ТОВ «Омега», «Руш», «Тервін Груп», «Тіксід», «Таврія Хаб», «Миттєва», «Формсайт», «Дігамма», «Мілтон-Груп», «Салтора Плюс», «Фірма «Аріант», «Нове Будівництво 2017», «Альтаір Д», «Апекс Н», «Аспект Д», «Латтеро», БО «Благодійний фонд Руслана Шостака».
  • За словами Руслана Шостака, створення корпорації «Тервін» – це логічна та планова процедура. «Обʼєднавши активи в Корпорацію, ними буде простіше керувати та вести операційну діяльність», – пояснив бізнесмен. 
  • Шостак наголосив, що для нього важливо впроваджувати єдині стандарти корпоративного управління у кожен із активів. 
  • «Фінансовий аудит мають проводити найбільші світові компанії. Так, наприклад, аудит EVA та VARUS проводить КPMG. З цього року аудит благодійного фонду буде проводити Baker Tilly. Прозорість економічної діяльності для нас – пріоритет», – зазначив підприємець. 
  • Також, за його словами, важливі єдині стандарти у сфері підбору, навчання та адаптації персоналу, соціальні проєкти та багато іншого. «Головне завдання – підвищити ефективність кожного бізнесу та залишатися економічною опорою для держави», – прокоментував рішення Шостак.

Контекст

В бізнесах, що об’єднані в корпорацію «Тервін» працює 30 000 людей. Сумарні активи корпорації складають $1,6 млрд. 

Сукупна виручка компаній у довоєнний період досягала $2 млрд. Сукупна виручка за 2023 рік складає $1,7 млрд.

Руслан Шостак разом зі своїм партнером Валерієм Кіптиком у 2003 році заснував у Дніпрі продуктову мережу Varus. Назва мережі складається з перших складів їхніх імен. Паралельно з цим Шостак і Кіптик розвивають мережу дрогері EVA. 

Товарообіг обидвох мереж у 2022 році сягнув $1,3 млрд у порівнянні з довоєнним показником близько $2 млрд. Наразі у компаніях працює понад 27 000 співробітників. За півтора року великої війни Varus втратив 15% мереж (відкрив щонайменше вісім магазинів), а EVA – майже 10% (відкрилося 37 нових магазинів). 

Шостак із Кіптиком мають інтереси не лише у ритейлі. 2023 року вони інвестували 400 млн грн у завод «Вінницяпобутхім», який раніше належав росіянам. Його перейменували у «Крайтекс», і він продовжив випускати пральні порошки, рідкі засоби для прання, засоби для миття та чищення, косметичні засоби вже під «українськими назвами» – відомий порошок «Ушастый нянь» став «Вухастиком». 

На який виторг очікує ритейл-група EVA і Varus у 2023 році, які нові напрями відкриють ці мережі та який головний принцип під час війни має зрозуміти український підприємець, читайте у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні