Категорія
Новини
Дата

Співвласник EVA та Varus Шостак обʼєднує 17 компаній у корпорацію «Тервін». Forbes дізнався подробиці

2 хв читання

Антимонопольний комітет України дав дозвіл на створення корпорації «Тервін», до якої увійдуть компанії співвласника мереж EVA та Varus Руслана Шостака. Рішення АМКУ ухвалив за результатами засідання 26 жовтня. В коментарі Forbes Шостак назвав створення корпорації «логічною та плановою процедурою».

Ключові факти

  • До корпорації «Тервін» увійдуть 17 компаній, які знаходяться в управлінні Шостака: ТОВ «Омега», «Руш», «Тервін Груп», «Тіксід», «Таврія Хаб», «Миттєва», «Формсайт», «Дігамма», «Мілтон-Груп», «Салтора Плюс», «Фірма «Аріант», «Нове Будівництво 2017», «Альтаір Д», «Апекс Н», «Аспект Д», «Латтеро», БО «Благодійний фонд Руслана Шостака».
  • За словами Руслана Шостака, створення корпорації «Тервін» – це логічна та планова процедура. «Обʼєднавши активи в Корпорацію, ними буде простіше керувати та вести операційну діяльність», – пояснив бізнесмен. 
  • Шостак наголосив, що для нього важливо впроваджувати єдині стандарти корпоративного управління у кожен із активів. 
  • «Фінансовий аудит мають проводити найбільші світові компанії. Так, наприклад, аудит EVA та VARUS проводить КPMG. З цього року аудит благодійного фонду буде проводити Baker Tilly. Прозорість економічної діяльності для нас – пріоритет», – зазначив підприємець. 
  • Також, за його словами, важливі єдині стандарти у сфері підбору, навчання та адаптації персоналу, соціальні проєкти та багато іншого. «Головне завдання – підвищити ефективність кожного бізнесу та залишатися економічною опорою для держави», – прокоментував рішення Шостак.

Контекст

В бізнесах, що об’єднані в корпорацію «Тервін» працює 30 000 людей. Сумарні активи корпорації складають $1,6 млрд. 

Сукупна виручка компаній у довоєнний період досягала $2 млрд. Сукупна виручка за 2023 рік складає $1,7 млрд.

Руслан Шостак разом зі своїм партнером Валерієм Кіптиком у 2003 році заснував у Дніпрі продуктову мережу Varus. Назва мережі складається з перших складів їхніх імен. Паралельно з цим Шостак і Кіптик розвивають мережу дрогері EVA. 

Товарообіг обидвох мереж у 2022 році сягнув $1,3 млрд у порівнянні з довоєнним показником близько $2 млрд. Наразі у компаніях працює понад 27 000 співробітників. За півтора року великої війни Varus втратив 15% мереж (відкрив щонайменше вісім магазинів), а EVA – майже 10% (відкрилося 37 нових магазинів). 

Шостак із Кіптиком мають інтереси не лише у ритейлі. 2023 року вони інвестували 400 млн грн у завод «Вінницяпобутхім», який раніше належав росіянам. Його перейменували у «Крайтекс», і він продовжив випускати пральні порошки, рідкі засоби для прання, засоби для миття та чищення, косметичні засоби вже під «українськими назвами» – відомий порошок «Ушастый нянь» став «Вухастиком». 

На який виторг очікує ритейл-група EVA і Varus у 2023 році, які нові напрями відкриють ці мережі та який головний принцип під час війни має зрозуміти український підприємець, читайте у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні