Apple поступилася першістю Samsung. Продажі iPhone впали майже на 10% /Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Олександрою Карасьовою
Категорія
Новини
Дата

Apple поступилася першістю Samsung. Продажі iPhone впали майже на 10%

Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Олександрою Карасьовою

У першому кварталі глобальні постачання смартфонів зросли на 7,8% у річному обчисленні, до 289,4 млн одиниць, про це свідчать дані International Data Corporation (IDC). Водночас за цей період Apple продала 50,1 млн iPhone, що на 9,6% менше, ніж у аналогічний період минулого року, це найрізкіше падіння для компанії з часів Covid.

Ключові факти

  • Галузь смартфонів ще не повністю вийшла з кризи, оскільки на багатьох ринках зберігаються макроекономічні проблеми, але вже третій квартал поспіль відбувається зростання глобальних постачань.
  • Хоча Apple вдалося зайняти перше місце наприкінці 2023 року, Samsung зміг підтвердити себе як провідний постачальник смартфонів у першому кварталі, продавши понад 60 млн смартфонів.
Apple поступилася першістю Samsung. Продажі iPhone впали майже на 10% /Фото 1

Інфографіка: IDC

  • Хоча IDC очікує, що ці дві компанії збережуть свої позиції у верхньому сегменті ринку, відродження Huawei у Китаї, а також помітні успіхи від Xiaomi, Transsion та інших, ймовірно, змусять обох виробників шукати області для розширення й диверсифікації. 
  • Виробник iPhone щосили намагається підтримувати продажі в Китаї з моменту дебюту своєї останньої моделі у вересні. Відродження конкурентів Huawei Technologies Co. та Xiaomi Corp. і введена в Пекіні заборона використання іноземних пристроїв на робочих місцях негативно позначилися на продажах, пише Bloomberg
  • Падіння постачання iPhone є значним, враховуючи, що загальний мобільний ринок продемонстрував найкраще зростання за останні роки. 
  • «Хоча Apple продемонструвала надстійкість і за останні кілька років спостерігала значне зростання поставок та частки, їй непросто зберегти темпи зростання та пікову частку, яку вона мала у 2023 році. У міру подальшого відновлення ринку IDC очікує, що у 2024-му Android зростатиме набагато швидше, ніж Apple», – сказала Набіла Попал, директор з досліджень IDC.
  • Посилення конкуренції в Китаї багато в чому спричинило падіння Apple у першому кварталі, вважає IDC.

Контекст

Під час пандемії iPhone від Apple продемонстрував найбільшу стабільність, оскільки споживачі відмовилися від покупок смартфонів у більшості конкурентів на базі Android. Це нарощування запасів призвело до агресивного ціноутворення з боку китайських конкурентів, таких як Xiaomi, яким знадобилися місяці, щоб виснажити запаси, і тепер вони починають знову нарощувати постачання. Несподіване повернення Huawei до популярності торік – із власним чипом китайського виробництва та операційною системою HarmonyOS на серії Mate 60 – із серпня підриває частку Apple на преміальному ринку Китаю.

Дослідники IDC виявили, що середні відпускні ціни на мобільні телефони зростають, оскільки споживачі все частіше обирають моделі преміум-класу, які вони мають намір використовувати довше. 

У Китаї є найбільша роздрібна мережа Apple за межами США, і на нього припадає приблизно пʼята частина продажів, в основному за рахунок iPhone.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні