Категорія
Новини
Дата

Країни G7 домовились про подальшу підтримку України на тлі ядерних погроз Росії

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) підтвердили на зустрічі в Нью-Йорку свою співпрацю у наданні підтримки Україні. Японія анонсує нові санкції проти РФ, заявив міністр закордонних справ Японії Йосімаса Хаясі, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Заява про підтримку була зроблена після звернення президента РФ Володимира Путіна, у якому він повідомив, що Росія проведе мобілізацію і анексує ділянки української території, а також погрожував при цьому застосувати ядерну зброю.
  • «Ми підтвердили, що країни G7 працюють разом, підтримуючи Україну та реагуючи на продовольчу та енергетичну безпеку», – сказав Хаясі журналістам.
  • За словами міністра, у рамках додаткових санкцій проти Москви Японія планує заборонити експорт до Росії продукції, повʼязаної з хімічною зброєю, а також розширити список російських військових організацій, яким заборонено експорт.
  • Він також сказав, що члени G7 знову підтвердили важливість миру та стабільності у Тайванській протоці.

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексії Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів.

Призову в РФ підлягатимуть громадяни, які перебувають у запасі та ті, хто проходив службу у лавах збройних сил. Мобілізація розпочинається з 21 вересня. Призвані на військові службу перед відправкою в частини проходитимуть додаткову військову підготовку з урахуванням досвіду «спеціальної військової операції», заявив президент країни-агресора.

21 вересня президент України Володимир Зеленський наголосив, що звільнення окупованих Росією територій триватиме, і звернувся до Німеччини із закликом надати додаткову військову підтримку. Зеленський вважає, що світ не дозволить Путіну застосувати ядерну зброю. «Я не вірю, що він застосує цю зброю. Я не думаю, що світ дозволить йому використовувати цю зброю», – сказав він, додавши, що не відкидає ядерного удару: «Ми не можемо зазирнути в голову цій людині, є ризики». 

Президент США Джо Байден під час виступу на Генеральній Асамблеї ООН звинуватив Росію в порушенні Статуту організації та наголосив, що країна продовжить підтримувати Україну. Байден нагадав, що президент Путін «знову погрожував Європі ядерною зброєю, тепер Росія набирає ще більше солдатів, намагається організувати фейковий референдум, порушуючи Статут ООН». Він наголосив, що мета вторгнення в Україну – знищити український народ, США засуджують цю війну і надали Україні безпекову допомогу на більш як $25 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні