Верхній ряд: Ольга та Сергій Пилипенко, Макс Левчин і Андрій Шевченко, Віталій Дятленко і Сергій Смусь. 
Нижній ряд: Максим Поляков, Дмитро Запорожець, Ігор Гуменний, Андрій Ставніцер і Віктор Поліщук. Ілюстрація Анна Наконечна/Getty Images
Категорія
Найбагатші
Дата

За рік редакція Forbes написала 1347 текстів. Ось 25 історій, якими ми особливо пишаємося (тут дійсно є що почитати)

Верхній ряд: Ольга та Сергій Пилипенко, Макс Левчин і Андрій Шевченко, Віталій Дятленко і Сергій Смусь. Нижній ряд: Максим Поляков, Дмитро Запорожець, Ігор Гуменний, Андрій Ставніцер і Віктор Поліщук. Ілюстрація Анна Наконечна/Getty Images

У червні 2020 року вийшов із друку перший номер оновленого журналу Forbes Ukraine, а 1 березня 2021-го запустився сайт Forbes.ua. За 2021 рік наша редакція написала майже дві тисячі різних матеріалів. Понад тисячу – великих історій, інтервʼю, експлейнерів, рейтингів, заміток із доданою вартістю, колонок. Ми вибрали для читачів 25 найкращих історій, і це було дуже складно зробити (достойних набагато більше)

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

1. 30 років українського бізнесу

Як починався бізнес в Україні і зростав протягом усієї незалежності. Forbes розповів про те, як із руїн радянського ладу поставали ініціатива, винахідливість, ділова хватка українських підприємців. Один рік – одна історія, один урок.

Матеріали по темі

2. Друге народження Гуменного

Олександр Чекменьов

Ігор Гуменний. Фото Олександр Чекменьов

Влітку 2020-го Ігор Гуменний дізнався від лікаря, що за кілька тижнів помре. Пізня стадія лейкемії. Для людини, яка звикла все контролювати і завжди має «план Б» (у подорожі він обов’язково бере із собою запас готівки – «а раптом щось трапиться з кредитками»), це був нищівний удар. Але не нокаут. Як він переміг лейкемію, втримав бізнес і переосмислив своє життя.

Матеріали по темі

3. Зроблено в Одесі

Одеські розробники навчилися створювати світові продуктові компанії. Як минулого десятиліття Одеса несподівано стала центром продуктового IT-бізнесу.

Матеріали по темі

4. Від Дикого Заходу до Сахари. Історія фондового ринку України

Україна запустила ринок акцій на початку 1990-х одночасно з сусідами з Центральної та Східної Європи. Нині він фактично не працює. Що пішло не так і чи можна це виправити?

Матеріали по темі

5. Вони читають список Forbes як меню в ресторані

Олександр Чекменьов

Андрій Волков і Михайло Бакуненко. Фото Олександр Чекменьов

«Борги віддають лише боягузи». Щоб перевірити це твердження, фінансисти Андрій Волков і Михайло Бакуненко побудували бізнес зі збору боргів із найбагатших українців.

Матеріали по темі

6. Космос Полякова

Shutterstock/Анна Наконечна

Максим Поляков. Фото Shutterstock/Анна Наконечна

Уродженець Запоріжжя Максим Поляков будує космічну компанію у США. Але йшов до цього через онлайн-казино та дейтинг бізнес. В яку ціну обійдеться підприємцю з українським паспортом спроба увійти до найзарегульованішої індустрії сучасного світу – космічного бізнесу.

Матеріали по темі

7. Трансформація Косюка

Найбільший виробник курячого м’яса в Україні «Миронівський хлібопродукт» прагнув дотягтися до якомога більшої кількості магазинних полиць. Тепер він називається МХП. Його завдання – дотягтися до якомога більшої кількості шлунків.

Матеріали по темі

8. ПриватБанк. Справа на $10 млрд

За чотири роки після націоналізації ПриватБанк заробляє стільки само, скільки вся банківська система. Forbes зазирнув за лаштунки найскандальнішої реструктуризації в історії України.

Матеріали по темі

9. Пастка спадкоємця

Побудувавши разом із партнерами найбільший приватний порт України, Андрій Ставніцер довів, що гідний памʼяті свого батька. Нова мета в житті – інновації.

Матеріали по темі

10. Код Запорожця

Дмитро Запорожець за 10 років пройшов шлях від комп’ютерних курсів до мультимільйонера. Як був створений і чому досяг успіху GitLab.

Матеріали по темі

11. Людина в червоній сорочці

8 жовтня стало відомо про смерть інтернет-підприємця Олексія Мася, 47. Він помер після тривалої хвороби, його останнім задумом став децентралізований проєкт «Крафтові соцмережі». Перед тим Мась понад чверть століття будував уанет: запускав перші банерні й соціальні мережі, інтернет-магазини, файлообмінники. З чого ще складається його спадщина.

Матеріали по темі

12. Герой ковідного фронту

Іен Маклахлан здійснив прорив, без якого Pfizer і Moderna не змогли б створити вакцини проти COVID-19. Як науковець залишився без прав на свої розробки і величезної винагороди.

Матеріали по темі

13. Закохані в бетон

Група «Ковальська» інвестує понад $100 млн в офісну нерухомість. Що штовхає її проти вітру?.

Матеріали по темі

14. Ставка на майбутнє

Олександр Чекменьов

Сергій Портнов і Катерина Білоруська, власниця Parimatch. Фото Олександр Чекменьов

Засновник Parimatch правильно обрав наступників. Його донька та син друга перетворили букмекерську мережу в інтернет-холдинг на $550 млн. Велика історія компанії.

Матеріали по темі

15. Трансформація простору

Над тим, як реорганізувати роботу й офісний простір у світлі нових даних, сушать голову бізнесмени зі всього світу. Forbes опитав українські компанії, щоб дізнатися про їхні плани. З отриманих відповідей можна зробити висновок, що бізнес схиляється до трьох основних варіантів: гібридний режим, повне повернення до офісів і додавання до класичних офісів опенспейс-просторів для творчості та командної роботи.

Також ми весь рік вивчали досвід українських компаній, які трансформують підхід до офісів. За цим посиланням ви можете подивитися, що в них виходить. Також Forbes зібрав досвід восьми українських компаній, які перетворили офіс на інструмент мотивації працівників.

Матеріали по темі

16. Улюбленці «Великого будівництва»

Як маловідома дорожня компанія з Одеси вибилася в лідери «Великого будівництва» президента Зеленського. Історія злету «Автомагістраль‑Південь».

Матеріали по темі

17. Ройтбурд

Олександр Ройтбурд був одним із найуспішніших українських художників. 8 серпня 2021 року Ройтбурд помер у рідній Одесі від наслідків коронавірусу. Що він залишив після себе.

Матеріали по темі

18. У пошуках блакитного океану

Uklon проклав дорогу в Україну техгігантам Uber і Bolt. Як український сервіс намагається вистояти на рингу з міжнародними важковаговиками.

Матеріали по темі

19. Liki24 2.0

Навесні 2020-го засновник сервісу Liki24.com Антон Авринський потрапив до першого випуску Forbes у розпал шторму. Оборот його компанії з доставки ліків зростав на десятки відсотків щотижня, Україна і світ гули в коронавірусній паніці. За наступний рік пандемія перейшла з фази гострої кризи до фази поступового згасання. Авринський не сповільнив темпи – у кілька разів виростивши Liki24.com, він запустився в трьох європейських країнах і відкрив новий медичний сервіс. Як він вирощує стартап і чого тут можна повчитися.

Матеріали по темі

20. Шлях Шеви

Getty Images

Андрій Шевченко. Фото Getty Images

Що таке менталітет переможця і як Андрій Шевченко створює з окремих людей команду.

Матеріали по темі

21. Найкращий на фоні

Найбільший український університет – Київський політех – балансує між минулим і майбутнім. Чому він усе більше програє міжнародним конкурентам.

Матеріали по темі

22. Гамбіт Левчина

Один із засновників PayPal, уродженець України Макс Левчин обіцяє покінчити з бізнесом, який наживається на помилках позичальників. Його стартап Affirm пропонує безвідсоткові кредити і не бере комісії за прострочення. Компанію оцінили у $24 млрд, і Левчин одним з останніх серед «мафії PayPal» став мільярдером.

Матеріали по темі

23. Вже не так смішно

Перемога Зеленського на президентських виборах забрала у «Квартал 95» головного виконавця та ще понад три десятки кварталівців та їхніх друзів. Чому студія опинилася далеко не в найкращій формі.

Матеріали по темі

24. Теорія великої афери

Анна Наконечна

Віктор Поліщук, колишній власник банку «Михайлівський». Фото Анна Наконечна

Через п’ять років після скандального банкрутства банку «Михайлівський» правоохоронці продовжують переслідувати винних у його розграбуванні. Колишнього власника банку Віктора Поліщука в списку підозрюваних немає, і він продовжує розвивати свій бізнес. У чому секрет.

Матеріали по темі

25. Поверненню підлягає

Полтавська компанія «Аврора» розгорнула найбільшу мережу «однодоларових» магазинів. Як їй допомогла концепція менеджменту від Toyota.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні