Категорія
Лідерство
Дата

50 найвизначніших жінок польського бізнесу від Forbes Polska. У списку – інвесторка у відеоігри, королева лаків для манікюру, співпродюсерка оскароносного фільму та власниця бренду, одяг якого носить Кім Кардашʼян

50 найуспішніших жінок польського бізнесу, рейтинг, список /Forbes Polska/Колаж Олександра Карасьова

50 найуспішніших жінок польського бізнесу Фото Forbes Polska/Колаж Олександра Карасьова

Forbes Polska щороку після виходу списку найбагатших поляків чує запитання про те, чому в рейтингу так мало жінок. Насправді жінок стає все більше як у різних ренкінгах, так і в польському бізнесі. Щоб довести це, наші польські колеги створили список успішних і впливових бізнес-леді і менеджерок

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Що спільного між першим у світі заводом з виробництва перовскітних сонячних панелей у Вроцлаві, плетеною спідницею, яку одягла американська телезірка Кім Кардашʼян в одному з епізодів реаліті-шоу «Встигнути за Кардашʼянами», морозивом Ekipa, оскароносною «Зоною інтересу», тритомною «Антологією польського репортажу ХХ ст.» та кафе «Бельведер»?

А те, що за створенням і подальшим успіхом кожного з цих проєктів стоїть (як мінімум одна) завзята жінка, без якої всіх цих рішень і продуктів, напевно, не було б сьогодні на ринку. Або вони не були б такими, якими ми знаємо їх сьогодні. 

Методологія

Наведений нижче список є далеко не повним, і в Польщі є значно більше натхненних підприємниць і менеджерок. Список кандидаток у нас був значно більшим, але ми звузили його до 50 імен. 

У нас були два чіткі критерії: 

  1. Значний вплив на польський ринок і його сприйняття у світі.
  2. Посада у великих корпораціях чи компаніях, які відіграють важливу роль у своїх галузях. 

Це дуже суб’єктивний список найцікавіших підприємниць польського ринку, на думку редакції Forbes Polska. Ми голосували за кандидаток, які мають шанс підкорити світ своїми новаторськими ідеями, за талановитих менеджерок із приголомшливою біографією, за візіонерок, які блискавично завоювали міжнародний ринок своїми ідеями продуктів, за багато років незалежного підприємництва, а також за спадкоємиць сімейних бізнесів, які вдосконалили чи вдало реформували справу батьків. Короткі довідки про кожну учасницю ми формулювали теж спільними зусиллями.

Цим списком ми хотіли підкреслити, що жінок у польському бізнесі стає все більше і більше. А також показати, що бізнес-леді вже давно ефективно і часто непомітно роблять великі справи в країні, та ще й не забувають підтримувати одна одну.

«Мені здається, що жінки на нашому ринку потребують підтримки. Я помічаю не лише перешкоди в організаціях, а й те, як самі жінки часто здаються, тому що так нібито правильно або того вимагають умови. Я вважаю, що потрібно рухатися вперед та інвестувати в себе», – сказала героїня цього списку Кася Келі, голова Discovery Warner Bros. Poland та гендиректорка Grupa TVN.

Та є і такі, як Ева Шмідт-Белкаж, головна акціонерка і гендиректорка Empik, яка не бачить перешкод і барʼєрів у бізнесі для жінок.

Марлена Бабено

Blite Fund

Марлена знає польський ринок відеоігор, як свої пʼять пальців, адже працює на ньому з 2011 року. З 2016-го є партнеркою і головою правління зареєстрованого в Естонії фонду Blite Fund, який інвестує в компанії з ігрового сектору. Бабено знає ці фірми зсередини, оскільки консультує багато з них роками і входить до кількох наглядових рад (наприклад, краківської компанії The Parasight). Її чоловік, Пьотр Бабено, гендиректор і співвласник відомої краківської ігрової студії Bloober Team, також роками крутиться в цій сфері.

Домініка Беттман

Microsoft

Два роки тому, коли Беттман очолила польську філію Microsoft, інші гіганти технологічної індустрії, присутні в Польщі, зеленіли від заздрощів. Беттман – досвідчена економістка, яка чверть століття провела в Siemens, а в останні роки – на посаді гендиректорки. Не з чуток знає світовий ринок технологій. Її книжку «Технологічні магнолії» багато хто вважає посібником для сучасного лідерства в цифровому світі.

Каміла Блажеєвська

Cosmo Group

Каміла Блажеєвська та її чоловік Артур почали імпортувати лаки для гібридного манікюру до Польщі у 2005 році, натхненні бумом, який спостерігався в Німеччині. Сьогодні Cosmo Group – це найбільша польська «лакова» компанія, в якій працює близько тисячі людей, вона вийшла на понад 40 ринків і має 3600 точок продажу в усьому світі. У 2022 році фірма принесла близько €78,6 млн прибутку (€13,02 млн EBITDA). У портфоліо Cosmo Group такі бренди, як Neonail, Mylaq, Neo Make Up і Neonail Expert.

Малгожата Адамкевич

Adamed Pharma

Співвласниця та голова наглядової ради сімейної компанії Adamed Pharma. Докторка медичних наук зі спеціалізацією в ендокринології (з багаторічною професійною практикою), разом із чоловіком Мацеєм керує фармацевтичною компанією. Adamed постачає свою продукцію на понад 70 ринків світу. Компанія працює з 1980-х років, а сьогодні постійно розвивається, використовуючи нові технології.

Адамкевич вважається людиною з талантом визначати тренди, вона сміливо інвестує в R&D і вміло створює конкурентні переваги для своєї компанії. Адамкевич також є віцепрезиденткою Польської бізнесової ради, входить до складу правлінь різних організацій та очолює благодійний фонд Adamed.

Магда Бутрим

Бренд Magda Butrym

У 2014-му вона створила власний модний бренд, і вже того ж року характерна плетена спідниця з її колекції зʼявилася в реаліті-шоу Кім Кардашʼян. Сьогодні одяг польської дизайнерки носить ціла плеяда світових зірок, таких як Дженніфер Лопес, Енн Гетевей і Lady Gaga, а також Йоанна Куліг та Іга Свьонтек. Дизайнерка родом із Забже. До того, як наважитися заснувати власний бренд, вона була стилісткою у TVP, а також працювала на польський бренд La Mania.

Ева Ходаковська, BeBio /Forbes Polska

Ева Ходаковська Фото Forbes Polska

Ева Ходаковська

BeBio

Понад 2 млн підписників у Facebook та майже 2 млн шанувальників в Instagram утворюють віддану спільноту Еви Ходаковської. Це потужний соціальний капітал, який «тренерка всіх полячок» успішно використовує у своїх численних бізнесових проєктах. Разом із чоловіком Лефтерісом Кавукісом Ходаковська розвиває низку бізнесів під прапором BeBio, як-то: тренування (BeActiveTV), дієти (BeDiet), дієтичне харчування (Be Diet Catering), косметика (beBIO), здорова їжа (BeRaw) та купальники під брендом Mission Swim.

Подружжя також стало співзасновниками продовольчого стартапу Purella, який у 2022 році після злиття з Bakalland став частиною новоствореної компанії FoodWell. Допоміг профінансувати крайній проєкт Рафал Бжоска, співзасновник і гендиректор InPost.

Моніка Купял-Згризек

Tele-Fonika Kable

Девʼять років тому вона взялася керувати сімейною компанією Tele-Fonika Kable. Її правління стало часом зростання прибутку (одне з нових джерел – підводні кабелі) і міжнародної експансії (для цього Купял-Згризек подалася на закупи у Велику Британію, інвестувавши в місцевого виробника). Заснована в 1992 році її батьком Богуславом Купялом, Tele-Fonika Kable за три десятиліття перетворилася на одну з найважливіших європейських компаній у кабельній галузі. У 2012 році Моніка Купял-Згризек стала членкинею її правління.

Йоанна Дембіцька

Formika

До 2006 року Йоанна (на той момент Пшивуська) не планувала займатися родинним бізнесом. Тоді вона працювала в мережі готелів Starwood, де відповідала за організацію заходів. Однак того року її життя перевернулося з ніг на голову, адже несподівано помирає її батько, Єжи Пшивуський.

Разом із Пьотром Дембіцьким, за якого вона згодом вийшла заміж, Йоанна взяла на себе справу життя батька – флексографічну друкарню Formika, яку той заснував у 1970-х. На той момент у компанії, що переважно займалася друком на пластикових упаковках, працювало 44 людини, а річний дохід становив €3,95 млн. І ось через 18 років після приходу Дембіцької та її чоловіка штат підприємства налічує понад 300 людей, річний обіг трохи не дотягує до €60 млн, а їхня продукція потрапляє в майже 40 країн.

Магдалена Дзевгуч

Google Cloud Poland 

Дзевгуч керує одним із найперспективніших бізнесів Google – хмарним сервісом технологічного гіганта в Польщі, Чехії, Словаччині та Угорщині. І хоч у техногіганті вона працює останні 10 років, її резюме вражає так само, як і її телефонна книга. Вона була віцепрезиденткою Exatel, інвестиційною радницею в MCI Management, працювала в компаніях Plus GSM, Orange і TNS OBOP. Вже кілька років Дзевгуч засідає у наглядовій раді BNP Paribas Bank Polska, а нещодавно увійшла до ради InPost.

Видавництво Sonia Draga, Соня Драга /Forbes Polska

Соня Драга Фото Forbes Polska

Соня Драга

Видавництво Sonia Draga

Чи не найавторитетніша постать польської видавничої галузі. Соня Драга не лише власниця видавництва Sonia Draga, яке поклало на книжкові полиці поляків твори Дена Брауна («Код да Вінчі» та «Ангели і демони») та Е.Л. Джеймс («50 відтінків сірого»). Підприємниця також є президенткою Польської книжкової палати та віцепрезиденткою Федерації європейських видавців, ставши першою жінкою на цій посаді, а незабаром стане її першою жінкою-президенткою.

Ірена Еріс

Dr Irena Eris

Ікона польського косметичного бізнесу, засновниця та співвласниця сімейної компанії Laboratoria Kosmetyczne Dr Irena Eris. Вона заснувала бізнес разом із чоловіком Генриком Орфінгером у 1980-х роках, почавши з невеликого заводу. Еріс відповідала за розробку нових продуктів, а її чоловік підтримував її, взявши на себе логістику.

Коли на польському ринку зʼявилася потужна конкуренція від західних корпорацій, створений підприємницею бренд успішно залишився на ринку, розробивши три лінійки продуктів: дермокосметика Pharmaceris і Emotopic, доступні креми Lirene і креми класу люкс під брендом Dr Irena Eris. Другим етапом її сімейного бізнесу стали три розкішні SPA-готелі в Поляниці-Здруй, Криниці-Здруй та на Дилевських пагорбах.

Марія Флорчук

Меблева фабрика Forte

Сімейний бізнес із понад 30-річною історією та продажами в 45 країнах світу працює вже 17 років. Марія Флорчук спочатку побудувала ланцюжок поставок в Азії, а потім відповідала за закупівлю виробничих матеріалів всієї компанії. Протягом 10 років вона входила до управлінської ланки компанії, а минулого року зайняла крісло гендиректорки, замінивши свого батька, Мацея Формановича, засновника Forte. Флорчук планує збільшити продажі за межами Європи в кілька разів і впроваджує інноваційну технологію складання меблів, завдяки якій хоче зміцнити позиції компанії на Старому континенті.

Беата Гессель-Калиновська чи Каліш

Юридична фірма Gessel 

Адвокатка, засновниця і старша партнерка юридичної фірми Gessel із запаморочливою професійною біографією. У неї є докторський ступінь, вона експертка в галузі злиттів і поглинань, прямих інвестицій/венчурного капіталу та комерційного права. Крім того, Каліш є міжнародним арбітром, вона засідала в Міжнародному арбітражному суді в Парижі та розглянула понад 150 справ у національному та міжнародному арбітражах. У 2023 році стала членкинею Наукової ради Інституту правових досліджень Польської академії наук.

Веслава Герба

Neuca

Веслава Герба разом із чоловіком Казимєжем Гербою є найбільшою акціонеркою публічної компанії Neuca. Веславі належить чверть акцій компанії, яку ринок оцінює у €913, 95 млн. Крім того, підприємниця входить до наглядової ради фірми. Neuca, яка раніше називалася Torfarm, завдяки зусиллям подружжя Гербів змогла стати найбільшим оптовим продавцем ліків у Польщі.

Сімейний бізнес почав нарощувати міць з 1990 року, спочатку поглинаючи інших оптовиків. Компанія скористалася пандемією, щоб розширити свою діяльність на інші сектори, купивши фірми на ринку клінічних досліджень (MTZ Clinical Research), медичного страхування (TUZ) та мережу клінік (Świat Zdrowia).

Дорота Гриневецька-Фірлей

Pfizer

З 2007 року обіймає посаду регіональної менеджерки Pfizer у Польщі. Раніше працювала в Janssen-Cilag Polska та Novo Nordisk, а також була президенткою Асоціації роботодавців інноваційних фармацевтичних компаній INFARMA. Гриневецька-Фірлей стала більш відомою полякам під час пандемії, коли курувала та просувала кампанію з вакцинації від коронавірусу. Активно заохочує жінок подаватися на керівні посади. Понад чотири роки Гриневецька-Фірлей була віцепрезиденткою Організації роботодавців Польщі. Лікарка за освітою із докторським ступенем.

Дорота Яродзька-Шрудка

SRDK Studio Projekt

Протягом 38 років керує архітектурною студією SRDK Studio Projekt у Вроцлаві. Однак вона, ймовірно, більш відома на ринку як співзасновниця та колишня багаторічна гендиректорка публічної Archicom Group. Ця компанія розпочала свою діяльність на ринку в 1986 році як архітектурне бюро, але з часом перетворилася на успішного забудовника.

Підприємниця розвивала Archicom разом із чоловіком Казимєжем, а у 2021 році її у них викупила компанія Echo Investment. Сьогодні Дорота Яродзька-Шрудка, архітекторка за освітою, назавжди повернулася до свого професійного коріння. Після виходу з Archicom подружжя також інвестує в нерухомість і соціально відповідальні стартапи.

Інга Камінська

Krosno Glass

Гендиректорка Krosno Glass – всебічно освічена менеджерка з унікальними знаннями в управлінні виробництвами та компаніями, які зіткнулися з фінансовими труднощами. Про Інгу Камінську ми писали, що вона спеціалізується на тому, щоб «дарувати компаніям друге життя». Починала вона в місцевій політиці, також була головною бухгалтеркою, але швидко виявила, що найбільше їй подобається ставити на ноги компанії на межі краху. Разом із власниками вона врятувала Polska Grupa Porcelanowa (порцелянове підприємство) в Чмелові, а останніх роки чотири реструктуризує майже столітній скляний завод у Кросно.

Ганна Кокчинська

Tylko

Коли вона та її партнери починали з Tylko, продаж меблів на замовлення через інтернет здавався божевіллям у Польщі. Але Ганна Кокчинська, Беньямін Куна, Міколай Моленда та Яцек Маєвський, засновники Tylko, довели, що це далеко не так. Створена ними компанія перетворилася на польський стартап із одним із найвищих темпів зростання, який вже продав понад 200 000 одиниць меблів. Серед клієнтів компанії – переважно німці, британці, французи та швейцарці. У 2022 році Tylko отримала близько €59 млн виторгу.

Анна Грабовська, Żabka Group /Forbes Polska

Анна Грабовська Фото Forbes Polska

Анна Грабовська

Żabka Group

Навряд чи хтось знає більше, ніж вона, про те, що подобається і не подобається польським клієнтам. Анна Грабовська – віцепрезидентка Żabka Group, а з лютого цього року – керівна директорка Żabka International. «Вона одна з найдосвідченіших, найвідданіших та найефективніших менеджерів, яких я знаю. Для неї немає нічого неможливого, вона завжди знає, як знайти найкраще рішення, вигідне для компанії та її клієнтів», – розповів Forbes Томаш Суханський, гендиректор Żabka Group. Анна Грабовська майже 19 років розвивала свої професійні навички в мережі Tesco. Стажування в британській мережі вона розпочала з того, що була закупівельницею у Tesco UK, а залишала компанію в статусі віцепрезидентки Tesco в Польщі.

Кася Келі

Warner Bros. Discovery в Польщі, Grupa TVN

У Польщі все ще дуже мало жінок-менеджерок, які мають такий вплив на нашу реальність. Кася Келі – керівниця медіагіганта Warner Bros. Discovery у Польщі та водночас гендиректорка TVN Group. У світ міжнародних медіа Келі прийшла через роботу в AT Media, яка продавала рекламу для тематичних телеканалів.

Однак скоро Келі перейшла в американську компанію Discovery, для якої відкрила польський офіс. Після цього вона достатньо швидко просувалася карʼєрними сходами. З 2017 року і до злиття компанії з Warner Bros. вона очолювала Discovery International у регіоні EMEA (Європа, Близький Схід і Африка). На той момент вона відповідала за діяльність компанії на 140 ринках. З 2022 року, після злиття Discovery та Warner Bros., відповідає за весь бізнес у Польщі.

Кася Келі, Warner Bros. Discovery в Польщі, Grupa TVN /Forbes Polska

Кася Келі Фото Forbes Polska

Ізабела Корал і Моніка Корал-Урбанчик

Компанія з виробництва морозива Koral

Підприємниці – доньки Юзефа Корала, одного із засновників виробника морозива Koral. Сімейний бізнес, яким зараз успішно керують його наступники, має два бренди: Koral і Bracia Koral. З доходами, що наближаються до €116,27 млн на рік, компанія є одним із провідних виробників морозива в Польщі та добре відчуває ринкові тенденції, про що найкраще свідчить створення лінійки Ekipa. Родина Коралів, статки якої оцінюють в €209,3 млн, посіла 96 місце в нашому списку найбагатших поляків.

Домініка Кульчик

Polenergia

Багато років донька Яна Кульчика була відома тим, що вела сімейну благодійну діяльність і телевізійні програми про допомогу іншим. Та після поділу майна між нею та її братом Себастіаном вона швидко довела, що добре знається на бізнесі. Крім капіталу, вона успадкувала від батька Polenergia.

Коли її брат захотів продати компанію державній PGE, вона заборонила це робити. Інтуїція спадкоємиці не підвела, адже зелена трансформація світової економіки привела до буму на ринку відновлюваних джерел енергії.

Polenergia, яка спочатку займалася лише торгівлею електроенергією, сьогодні є провідним виробником відновлюваної енергії. Основним активом компанії є наземні вітрові електростанції потужністю 493 МВт, але найбільш перспективним проєктом компанії є будівництво морських вітрових електростанцій. Bałtyk II і Bałtyk III є найбільшими з них, їхня загальна потужність може становити 1,4 ГВт.

Марія Магдалена Квяткевич

Yes

Співзасновниця, співвласниця та голова наглядової ради ювелірної компанії Yes. Квяткевич створила потужний бренд на ювелірному ринку Польщі, продовжуючи плекати власні пристрасті: до цього дня вона займається дизайном ювелірних виробів, подорожує та фотографує. Вона підтримує жінок у бізнесі та заохочує їх починати власні справи. Її життєва філософія проявляється в рекламних кампаніях її бренду, що спонукають до роздумів. Квяткевич розвивала Yes разом із чоловіком, а сьогодні компанією керує її син Томаш.

Реклама ювелірної компанії Yes (польськ.)

Наталія Мачек

MISBHV

Її бунтарський бренд одягу MISBHV (абревіатура англійського слова misbehave, що означає «погана поведінка») було створено наприкінці 2008 року спільно з Томашем Вірським. Цей одяг швидко припав до душі світовим зіркам, таким як Ріана, Майлі Сайрус, Дуа Ліпа та The Weeknd, а Наталія Мачек стала міжнародним гравцем у світі моди. Юристка за освітою, вона навчалася в Ягеллонському університеті у своєму рідному Кракові. Тривалий час дизайн одягу був лише її хобі.

Агнєшка Кренгліцька

Ресторани та кейтеринг Кренгліцьких

Її першим закладом був ресторан китайської кухні Mekong. З того часу Агнєшка Кренгліцька разом із братом Марцином нагодували щонайменше 5 млн людей у цьому та інших своїх ресторанах. Багато років вони спеціалізувалися на національних кухнях. Сьогодні Агнєшка Кренгліцька все більше зосереджується на закладі Forteca Kręgliccy, який не лише пропонує готові страви відвідувачам, а й свіжі продукти.

Вона жвава, захоплюється кулінарією та філософією харчування, добре відчуває та розуміє польський ресторанний ринок. Кренгліцька також займається кулінарною критикою. Про вирощування овочів і приготування здорової, натуральної їжі для людей вона каже: «Я бачу в цьому красу».

Ольга Малінкевич, Saule Technologies /Forbes Polska

Ольга Малінкевич Фото Forbes Polska

Ольга Малінкевич

Saule Technologies

Науковиця з хистом до бізнесу. Фізикиня за фахом із докторським ступенем, вона винайшла метод виробництва сонячних комірок (сонячний елемент) на основі перовскітів з використанням струменевого друку. А разом з Пьотром Крихом та Артуром Купчунасом заснувала компанію Saule Technologies, яка цього року святкує свій 10-й ювілей. Останні три роки підприємці займаються першим у світі заводом з виробництва перовскітних сонячних батарей, що знаходиться у Вроцлаві. 

Магдалена Малачинська

Indigo Nails

З 2011-го займається компанією Indigo Nails, яку заснувала разом із чоловіком Даріушем. Їхнє дітище стало одним із найбільших польських виробників гібридних лаків для нігтів і косметики для догляду за тілом. У 2022 році Indigo Nails принесла майже €29,53 млн доходу та €12,55 млн EBITDA. Компанія реалізує свою продукцію у понад 70 магазинах в Польщі, а також у 40 країнах світу. Магдалена Малачинська заснувала фонд Indigo Foundation, який сприяє активності жінок та підтримує їх у подоланні професійних барʼєрів.

Юлія Маркевич

Silent Eight

У 2013 році Юлія Маркевич, Марцин Маркевич та Міхал Вілковський вирішили побудувати міжнародний бізнес у Сингапурі, хоча на той час вони ще не знали, що це таке. Сьогодні вони керують компанією Silent Eight, яка розробляє програмне забезпечення для боротьби з фінансовими злочинами, що використовують одні з найбільших банків світу, серед яких Standard Chartered, HSBC і First Abu Dhabi Bank. У їхній компанії працює близько 200 осіб, вона генерує десятки мільйонів доларів регулярного річного доходу. У 2022-му Silent Eight залучила $40 млн інвестицій в раунді фінансування серії В.

Тереза Мокриш

Mokate

В юності польська «королева кави» мріяла про дві речі: вивчення права і гру на фортепіано. Коли батьки сказали Терезі, що вона не піде до коледжу після закінчення середньої школи, вона заявила, що йде з дому. Згодом вона вийшла заміж за Казимєжа Мокриша, який довірив їй сімейний бізнес на початку 1990-х. З виробництва будівельних матеріалів вона переключила компанію на виробництво стіків, вершків для кави і зрештою капучино, змінивши в процесі назву компанії на Mokate (від «Mokrysz, Kazimierz, Teresa»). З 2017 року входить до списку 100 найбагатших поляків за версією Forbes. Замість омріяної юриспруденції, вона вивчилася на економістку, але в інтервʼю зізналася, що бере уроки гри на фортепіано.

Наталія Панович

Codility

Коли у 2012 році вона приєдналася до Гжегожа Якацького у стартапі Codility, компанія складалася з кількох людей, які працювали в орендованій кімнаті у Варшаві. Сьогодні Codility створює другий у світі за популярністю інструмент для оцінки навичок програмування, яким користуються такі компанії, як Zalando, Intel та Deloitte. Лише у 2023 році компанія допомогла провести близько 1,5 млн тестів для програмістів. Лише за кілька років Панович пройшла шлях від звичайної співробітниці до співвласниці та гендиректорки Codility.

Анна Павлак-Куліга, Ikea Retail /Forbes Polska

Анна Павлак-Куліга Фото Forbes Polska

Анна Павлак-Куліга

Ikea Retail

Міжнародна фінансова директорка Ikea Retail стала першою людиною з Польщі, якій вдалося увійти до міжнародної структури управління шведської Ingka Group. На посаді керівниці китайського меблевого підрозділу ІКЕА їй довелося займатися роздрібним бізнесом компанії під час пандемічної кризи і подальших локдаунів на цьому ринку. Енергійна і відкрита до змін, ось що вона сказала про галузь, в якій працює, в одному з інтервʼю Forbes: «Торгівля – це достатньо просто. Головне чітко пояснити людям встановлені цілі і створити для них приємне робоче середовище. А фінанси – це не наукова фантастика, всього можна навчитися».

Дагмара Пясецька-Рамос

PepsiCo

Менеджерка «неможливих речей». У Танзанії вона побудувала фабрику для Philip Morris, а на Філіппінах оцифрувала системи продажів для цієї самої компанії. Вона пропрацювала в PM 20 років, починаючи з рядової посади. Сьогодні Дагмара Пясецька-Рамос керує ще одним гігантом – PepsiCo. Вона очолює польський підрозділ компанії і після багатьох років роботи в екзотичних країнах наразі осіла у Варшаві. «Мені подобаються зміни, я їх не боюся і завжди мислю оптимістично», – розповіла вона про те, як погоджувалася на роботу в різних куточках світу.

Марта Пільчук

Kraft Heinz Polska

Три роки тому її підвищили з посади керівниці міжнародного відділу закупівель упаковки в Kraft Heinz Netherlands до гендиректорки польського підрозділу. Сьогодні вона відповідає за весь бізнес у країні, включно з фабрикою в Пудлішках, на якій працює понад 400 осіб. Пільчук розпочала карʼєру у відділі закупівель Mars, звідки перейшла в Heinz. Тут її особливо цінують за сміливість діяти нестандартно, емпатію та розуміння членів команди.

Марта Пулторак

Marma Polskie Folie

Співвласниця та гендиректорка компанії Marma Polskie Folie, виробника плівки та упаковки, яку вона заснувала разом із чоловіком Маріушем у 1991 році. Водночас Пулторак очолює компанію Develop Investment, якій належить культурно-комерційний центр Millenium Hall у її рідному місті Жешуві. Ще один спільний проєкт подружжя – Piwnice Półtorak, виноградник у Диновському передгірʼї. Крім того, вона стала членкинею правління компанії Marma Group Hotels, до якої входить Hilton Garden Inn у Жешуві.

Анна Пруска

Comarch 

З початку цього року обіймає посаду гендиректорки компанії Comarch, яка належала її батьку, Янушу Філіпяку. Протягом 20 років працювала в цій краківській компанії, де починала як очільниця Comarch Software AG, дочірньої фірми, яка обслуговувала Німеччину, Францію та Бельгію. Після смерті батька Пруска взяла на себе управління Comarch, яка є публічною. За освітою вона економістка, має докторський ступінь.

Ева Пущинська

Extreme Emotions

«Зона інтересу» Джонатана Ґлейзера стала цього року тріумфом і для Еви Пущинської. Вона співпродюсерка цього фільму, який отримав два «Оскари» (за найкращий звук і як найкращий міжнародний повнометражний фільм). Та це не перші нагороди для проєкту Пущинської від Американської кіноакадемії: у 2013-му «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою отримала картина «Іда» Павла Павліковського, співпродюсеркою якого виступила Пущинська.

Першим фільмом, який вийшов на її власній студії Extreme Emotions, став «Убий це і покинь це місто» Маріуша Вільчинського. До того як почати власну справу, вона працювала у відомій лодзинській компанії Opus Film.

Трейлер до фільму «Зона інтересу»

Анна Рулкевич

Lux Med Group

З 2007 року є гендиректоркою Lux Med Group. За цей час компанія здійснила десятки придбань, двічі змінивши власника. Рулкевич має сильний характер і не дотримується жорстких сценаріїв ні на роботі, ні навіть у розмові. Коли вона говорить, вам хочеться її слухати, бо вона жвава, експресивна і комунікабельна. Рулкевич починала свою карʼєру з продажу страхових полісів, а там контакт з клієнтом дуже важливий. Членкиня Ради з питань підприємництва при президентові Польщі. Щоб не відставати від темпів ринку, який швидко розвивається, Рулкевич постійно займається самоосвітою.

Моніка Сецинська-Яворовська

Suempol

Вона перетворила компанію Suempol, що працює в галузі рибопереробки, з невеликого сімейного підприємства в Більську-Підляському на сучасну компанію із заводами в Німеччині та Франції. Компанія перейшла Сецинській-Яворовській від батьків у 2002 році. Майбутня підприємниця вивчала германістику в університеті, тому багато років їздила з батьком до клієнтів у Німеччину як перекладачка. Так вона дізналася, що таке лососевий бізнес. Вона швидко усвідомила, що тільки якість і своєчасність поставок можуть виграти контракти і прихильність іноземних покупців. Саме тому дочірня фірма сімейної компанії, Suempol Norge AS, сьогодні постійно моніторить діяльність постачальників лосося.

Дорота Сошинська

Oceanic

Співвласниця і креативна директорка косметичної компанії Oceanic. Вона керує бізнесом разом із чоловіком Войцехом. Подружжя зробило компанію одним із лідерів польської косметичної індустрії, яка експортує свою продукцію до понад 40 країн світу. Два роки тому компанія відсвяткувала своє 40-річчя. Під своїм флагманським брендом AA продає косметику для чутливої шкірою та гіпоалергенну. Сошинська відповідає за маркетинг і просування компанії. За освітою вона… піаністка.

Майя Шефер, Zowie /Forbes Polska

Майя Шефер Фото Forbes Polska

Майя Шефер

Zowie

Кілька років тому Майя Шефер ризикнула усім: вона вирішила закрити успішну ПЗ-компанію Codeheroes, щоб зосередитися на розробці компанії для автоматизації Chatbotize, яку пізніше перейменували на Zowie. І вона точно не шкодує про це. Сьогодні разом зі своїм супутником життя Мацеєм Цьолеком Шефер розвиває один із найперспективніших польських стартапів, який допомагає компаніям автоматизувати обслуговування клієнтів.

Серед їхніх клієнтів такі організації, як польські InPost, Empik і Modivo, американська Payoneer, австрійська Giesswein і британська Costco. У 2022 році Zowie залучила $14 млн інвестицій у раунді фінансування серії А.

Ева Шмідт-Белкаж

Empik 

Гендиректорка і власниця Empik є справжньою незворушною силою польського бізнесу. Шмідт-Белкаж завжди вирізнялася неймовірною цілеспрямованістю і драйвом. Вона багато і швидко говорить, швидко ходить і думає, багато сміється. Вона вперта і дуже амбітна.

У нашому рейтингу найбільших польських приватних компаній у 2023 році ми оцінили вартість Empik у понад €348,83 млн. Сьогодні 51% акцій компанії належить Шмідт-Белкаж. Решта 49% залишаються в руках фонду Penta, який залучив її керувати Empik з консалтингової фірми McKinsey, де вона стала першою жінкою, яка отримала посаду міжнародного партнера.

Шмідт-Белкаж називає Empik своєю третьою дитиною після двох рідних і каже, що ставиться до компанії, як до довгострокової інвестиції.

Ева Шмідт-Белкаж, Empik /Forbes Polska

Ева Шмідт-Белкаж Фото Forbes Polska

Богумила Сойка

GK Remontowa Holding

Разом із сімʼєю успішно керує Remontowa Holding – групою промислових компаній, повʼязаних із суднобудівним бізнесом. Вона керувала холдингом разом із чоловіком Пьотром до його смерті у 2020 році, а потім керівництво залишилося в руках родини. Найбільші підприємства холдингу ремонтують кораблі та вітрильні судна, будують пороми і кораблі.

Пьотр Сойка здійснив приватизацію державної Гданської ремонтної верфі. Пізніше до неї приєдналася Північна суднобудівна верф, яка сьогодні називається Судноремонтний і суднобудівний завод, який виконує в середньому 200 ремонтів на рік. У сімейному холдингу налічується понад 20 компаній.

Івона Срока

Варшавська фондова біржа

Одна з найважливіших постатей польського ринку капіталу. В лютому цього року Срока стала президенткою наглядової ради Варшавської фондової біржі (ВФБ). Тут і починалася її карʼєра. З 2000 до 2009 року вона була радницею правління ВФБ, а потім стала директоркою з інформації та просування.

Наступні вісім років (2009–2017) вона була президенткою Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych (KDPW_CCP). Пізніше увійшла до наглядової ради інвестиційного фонду Skarbiec TFI та Управління соціального страхування, а з 2018 року є членкинею правління Murapol Group, де відповідає за маркетинг, піар та ESG. Має докторський ступінь з економіки Варшавської школи економіки, а також читає лекції у Варшавському університеті. Займається громадською та політичною діяльністю, виступає за рівність жінок і чоловіків у бізнесі. Членкиня Ради роботодавців Польщі.

Едита Станек

ML System

Віцепрезидентка і співзасновниця публічної технологічної компанії ML System, в якій Станек належить 27% акцій. Компанія створює інноваційні фотовольтаїчні рішення для різних будинків. ML System – лідер на польському ринку та ключовий виробник у світі, у її портфоліо – покрівлі, вікна та жалюзі.

Компанія першою у світі створила виробничу лінію скляних панелей зі спеціальним покриттям, яке дозволяє генерувати електроенергію. Едита Станек – випускниця факультету машинобудування та робототехніки Гірничо-металургійної академії ім. Станіслава Сташица. Окрім роботи в компанії, вона також займається дослідженням нових матеріалів.

Моніка Шнайдерман

Видавництво Czarne 

Її компанія є доказом того, що культурний центр не обовʼязково повинен знаходитися у великому місті. Шнайдерман відкрила і вже 28 років керує видавництвом Czarne з Воловця в Нижніх Бескидах, де живе із чоловіком і віцепрезидентом Czarnе, письменником Анджеєм Стасюком. Czarne домінує в сегменті нон-фікшн у Польщі (серед іншого, видало культову тритомну «Антологію польського репортажу ХХ ст.»), хоча художньою літературою теж займається.

Моніка Шнайдерман – високоосвічена людина, яка глибоко цікавиться проблемами цього світу і заохочує людей приділяти їм належну увагу. В доробку видавчині є власні книжки і докторський ступінь.

Йоанна Тинор

Drago Entertainment

Гендиректорка Drago Entertainment, найбільшої польської ігрової компанії, якою керує жінка. Вона приєдналася до краківської фірми завдяки своїй матері, яка була там членкинею правління. Йоанна Тинор взяла на себе управління Drago у 2015 році. Саме завдяки їй студія, яка раніше лише виконувала замовлення для західних виробників, почала створювати та випускати власні ігри.

Вона часто говорить, що «компанія – це люди, а люди – це компанія», тому гендиректорка приділяє значну увагу розвитку хороших відносин у колективі. Мама двох дівчаток-близнючок. Тинор не виключає, що одного дня хтось із них також приєднається до Drago.

Ізабелла Валковська

Plastwil

Хрестоматійний приклад успішної спадкоємиці сімейного бізнесу. З 2010 року вдало керує Plastwil, яку заснували її батьки. Компанія виробляє системи кріплення залізничних і трамвайних рейок, а також компоненти до автомобілів і побутової техніки. Ізабелла Валковська не лише наважилася продовжити справу батьків, а й успішно розвиває компанію: розширила виробничі потужності, провела реорганізацію, а також збільшила експорт і масштаби діяльності.

Анна Вожняк-Старак

Ресторан Belvedere

Її ресторан Belvedere в парку Лазенки (Варшава) вже багато років є одним із найважливіших місць на польському ресторанному ринку. Анна Вожняк-Старак відкрила ресторан, де приймала провідних політиків і монархів ще в 1990-х роках. Окрім ресторану, наприкінці минулого року вона відкрила ще й кафе Belvedere на вулиці Краківське Передмістя у центрі Варшаві.

Сьогодні вона розподіляє свій час між цими закладами та мистецтвом. Разом із чоловіком вони збирають колекцію художніх творів, створених у Польщі після 1945 року. Також у них є Благодійний фонд родини Старак та артпростір Spectra.

Катажина Зайдел-Куровська

Світовий банк

Економістка з майже 30-річним досвідом роботи в приватному та державному секторах. Вона, зокрема, обіймала посади заступниці міністра в Міністерстві фінансів (2007–2009 роки), заступниці виконавчого директора МВФ (2009–2012 роки), членкині правління Національного банку Польщі (2013–2018 роки), заступниці виконавчого директора (2018–2020 роки), а потім і сама стала виконавчою директоркою Світового банку (2020–2022 роки). 

Домініка Жак

DeeZee

Історія засновниці взуттєвого бренду DeeZee надихає жінок.

Вчителька німецької мови з Ярослава заснувала свою справу з 3000 злотих (майже €700 за чинним курсом), які позичила у батьків. Спочатку вона продавала взуття інших виробників на Allegro, але в 2007 році відкрила інтернет-магазин DeeZee.pl і зосередилася на власному бренді. Вона настільки вміло використовувала соціальні мережі, що її бізнес помітив Даріуш Мілек, засновник CCC.

У 2019 році Домініка Жак продала 75% акцій DeeZee компанії CCC за €4,65 млн і продовжила очолювати своє дітище протягом наступних чотирьох років. Ось вже рік працює самостійно: проводить тренінги та лекції, на яких розповідає, як просувати свій бізнес, і надихає інших жінок прокладати власний карʼєрний шлях.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні